STUBIČKE TOPLICE

Uz jezero Jarki gradit će se autokamp i ugostiteljska kuća

Objavljeno: 25.11.2015. zagorjeinternational

Autokamp bi se prostirao na oko 8500 četvornih metara, a u njemu bi se trebalo napraviti 14 bungalova, za smještaj do pet osoba s kuhinjom, sanitarnim čvorom i spavaonicom

Općina Stubičke Toplice, ponajviše zbog neulaganja privatnih vlasnika u nekad popularne i privlačne vanjske bazene Stubaka te u Hotel „Matija Gubec“ koji su završili u stečaju i postali svojevrsno ruglo, pala je na loš turistički glas. No, najnovijim investiranjima, ostvari li se planirano, Stubičke Toplice mogle bi se uskoro prometnuti u perjanicu ne samo zagorskog, nego i kontinentalnog turizma u cijeloj Hrvatskoj.

Turistička meka

Naime, trenutno je u tijeku investicija koncerna „Sunce“ Jake Andabaka od 74 milijuna eura kojom bi do konca 2017. godine u Stubakima trebali niknuti novi hotelski kapaciteti, rehabilitacijsko – rekreativna zona, wellness centar sa smještajnim jedinicama, sportsko rekreativni centar i bazenski kompleksi s pratećim ugostiteljskim i zabavnim sadržajima i zaposliti se 400-tinjak radnika. Uz to sve više buja i medicinski turizam kojeg nudi Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, a u idućih godinu, dvije u Stubičkim Toplicama, uz jezero Jarki, trebao bi se izgraditi i novi autokamp s velikim ugostiteljskim objektom.
Na toj parceli, dva kilometra južno od Stubičkih Toplica prema Sljemenu, u Ulici žrtava seljačkih buna, na zapuštenom močvarnom zemljištu, gradnja umjetnog jezera započela je još 2007. godine. Tada je naime Općina od bivšeg Turističkog društva Stubičkih Toplica koje je završilo u stečaju, naslijedila zemlju koju je za 1,2 milijuna kuna prodala Jaki Andabaku za ostvarenje projekta „Stubaki“. Tim je novcem, uz dodatak još stotinjak tisuća kuna za projekte, otkupila zemlju u Jarkima i počela s gradnjom umjetnog jezera. Iskopano je jezero dužine 250 metara, širine 50 metara i dubine između dva i pol metra na gornjoj strani i šest metara na donjoj strani, a uz jezero napravljena je i ribarska kućica sa skladištem, sanitarnim čvorovima, nadstrešnicom, te tri roštilja i veliko parkiralište za turiste gdje se u čistoj prirodi mogao provesti ugodan vikend. No, sada bi u Općini htjeli i nešto više. Načelnik Stubičkih Toplica Vladimir Bosnar rekao nam je kako bi do kraja studenog trebali završiti radovi na produljenju jezera sa sadašnjih 250 na 400 metara, za što je Općina iz svog proračuna već osigurala 360 tisuća kuna. No, na tome se neće stati.

Temelji i priključci

– Već je napravljen projekt vrijedan oko 13 milijuna kuna gradnje autokampa i ugostiteljske kuće s donje strane jezera. Autokamp bi se prostirao na oko 8500 četvornih metara, a u njemu bi se trebalo napraviti 14 bungalova, svaki površine oko 24 četvornih metara za smještaj četiri do pet osoba s kuhinjom, sanitarnim čvorom i spavaonicom, zatim 36 parkirališta za kamp vozila i livadom na kojoj bi se mogli podizati šatori. Uz kamp bi bila i ugostiteljska kuća s restoranom za 150 ljudi, kuhinjom, sanitarnim čvorovima i recepcijom, a na katu bi bilo 12 soba za prijem 20-ak turista. Parcela već ima priključak na vodu, struju i plin tako da bi se ti objekti mogli koristiti i tijekom zime. Budući da nam za realizaciju ovog projekta građevinska dozvola ističe u veljači iduće godine, već tijekom ove godine napravit ćemo temelje i za kamp i za ugostiteljski objekt, rekao nam je načelnik Bosnar. (Mladen Mandić)


 


Računa se na novac Ministarstva turizma i fondova EU

Na pitanje odakle će se osigurati novac za ovu investiciju, načelnik Bosnar nam je rekao kako bi pet milijuna kuna tijekom iduće godine trebali dobiti od Ministarstva turizma, dok bi se ostatak trebao aplicirati prema fondovima Europske unije. O priljevu tog novca, kaže Bosnar, zavisit će i završetak projekta.
– U svakom slučaju, Općina je u svom proračunu već osigurala 20 posto od cjelokupne investicije. Ako i ne dobijemo novac iz EU fondova, sigurno nećemo odustati od zamišljenog projekta, jedino će se on realizirati nešto sporije, rekao nam je načelnik Bosnar. (mlm)


Jezero čisto i bogato ribom, no kupanje je zabranjeno

Kada je kompleks jezera Jarki 2008. godine dovršen, sve je to Općina dala na upravljanje Ribolovnom društvu „Stubaki“ koje danas vodi brigu i o održavanju jezera, ali i ribarske kuće. Jezero koje ima i protočnu vodu iz potoka Lampaš u kojeg se slijeva bistra voda sa Sljemena, izuzetno je čisto i bogato svim vrstama riječne ribe. Mjesto je omiljeno sastajalište brojnih ribolovaca koji tamo održavaju i brojna ribička natjecanja. Ulaz na jezero je besplatan, no oni koji žele u ribolov, moraju kupiti dnevnu ribičku kartu. Iako je voda kristalno čista, općinskom odlukom na jezeru je zabranjeno kupanje o čemu brigu vode ribiči „Stubaka“. (mlm)


 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba