Izlazi iz remetinca

Sanaderu ukinut istražni zatvor, izlazi iz Remetinca čim se razduži

Objavljeno: 25.11.2015. zagorjeinternational

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je ukinulo istražni zatvor za bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji bi iz Remetinca trebao biti pušten već u poslijepodnevnim satima, čim se razduži. Pušten je na slobodu bez ikakve jamčevine i mjera opreza, a na tu odluku Uskok je najavio žalbu, piše Večernji list.

Odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić kazali su da je temelj za Sanaderovo puštanje na slobodu odluka Ustavnog suda.

– Iz te odluke proizlazi da nema opasnosti od bijega te da ne postoji nijedan drugi razlog za određivanje istražnog zatvora, objasnila je Sloković.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak kazala je da je Županijski sud ukinuo istražni zatvor pozivajući se isključivo na odluku Ustavnog suda, koju tužiteljstvo iščitava na “malo drukčiji način”.

– Smatramo da je ukidanje istražnog zatvora apsolutno zakonski neutemeljeno. Naravno, imamo mogućnost žalbe višem sudu, ali nažalost kao “džoker” nemamo Ustavni sud, kazala je Mostečak.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da će Sanader izaći iz Remetinca nakon što se napisana odluka izvanraspravnog vijeća dostavi u zatvor, a on se razduži i obavi potrebne formalnosti.

Odluka je uslijedila nakon što je Ustavni sud u utorak zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.

Na odluku izvanraspravnog vijeća nezadovoljna strana ima pravo žalbe, ali ona ne odgađa izvršenje.

Prema odluci Ustavnog suda, osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. studenoga 2015. u ponoć ako do tog vremena nadležni sud ne donese novo rješenje o produljenju istražnog zatvora “zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode”, ili “novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode”.

S obzirom na to da je u Sanaderovu slučaju teško naći nove razloge za lišavanje slobode sud, po tvrdnjama upućenih, nema mnogo mogućnosti, odnosno Sanaderu gotovo sigurno mora ukinuti istražni zatvor.

Ustavni sud je u utorak podsjetio da je u određivanju istražnog zatvora za Sanadera nakon ukidanja nepravomoćne presude za Fimi mediju Vrhovni sud obrazlagao kako je Sanader u istražnom zatvoru u postupku Fimi-media proveo ukupno sedam mjeseci, ne uzimajući u obzir paralelne postupke (Hypo i Ina-MOL) u kojima je u zatvoru proveo ukupno 25 mjeseci.

Vrhovni sud je, međutim, istodobno protumačio da to što Sanader u postupku Fimi-media nije bježao iz zemlje ne može biti dostatan argument da ponovno neće pobjeći, jer je većinu trajanja tog postupka proveo u zatvoru određenom u drugim, paralelnim postupcima.

Ustavni suci zaključili su da je riječ o pravnoj nedosljednosti, odnosno da bi vrijeme ukupno provedeno u istražnom zatvoru, ako ga se uzima kao argument u prilog tezi da postoji opasnost od bijega, u obzir moralo uzimati i kada se utvrđuje ukupno trajanje istražnog zatvora.

Neposredno prije objavljivanja odluke Ustavnog suda Sanaderova je obrana odustala od prijedloga da se kao jamstvo za izlazak bivšeg premijera iz istražnog zatvora založi i ured odvjetnika Krešimira Krsnika. Obrana je u ponedjeljak sudu umjesto založnog prava na trećinu Sanaderove obiteljske kuće u Kozarčevoj, koja nije imala urednu dokumentaciju, kao jamstvo ponudila Krsnikov šesterosobni stan u Boškovićevoj ulici u središtu Zagreba preuređen u odvjetnički ured. No, od tog je prijedloga odustala uz objašnjenje da “sudski vještak prilikom procjene stana u Boškovićevoj nije uzeo u obzir usporedne cijene gradskog ureda”.

Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba