STOP PROMETNIM NESREĆAMA – ODGOVORNOST ZAJEDNICE: U Krapini održana tribina na kojoj su sudjelovali brojni stručnjaci i drugi dionici lokalne zajednice koji se bave problematikom sigurnosti u prometu

“Policijska uprava krapinsko – zagorska s manje od pet poginulih na 100.000 stanovnika najsigurnija je u zemlji, ali i dalje treba raditi na edukaciji i prevenciji”

Objavljeno: 22.01.2019. Alen Brodar

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održana je stručna tribina “Stop prometnim nesrećama – odgovornost zajednice”, koju su organizirali Odbor za sigurnost u prometu Krapinsko – zagorske županije i Policijska uprava krapinsko – zagorska.
Tribina je održana u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, koji je donijet temeljem Akcijskog programa za sigurnost cestovnog prometa za razdoblje od 2011. do 2020. godine, koji je usvojila Europska komisija, dajući pritom smjernice za aktivnosti i mjere u okviru provedbe nacionalnih strategija svih zemalja Europske unije, s glavnim ciljem smanjenja broja stradalih u prometnim nesrećama. Na tribini su sudjelovali brojni stručnjaci i drugi dionici lokalne zajednice koji se bave problematikom sigurnosti u prometu, zatim predstavnici nadležnih ministarstava i županijskih institucija, predstavnici vrtića, osnovnih i srednjih škola, auto škola i udruga, među kojima i Miron Huljak iz Ravnateljstva policije, koji je istaknuo poražavajuću brojku od prosječno 300 mrtvih godišnje na hrvatskim cestama te su takve tribine pokrenute upravo kako bi se sustavno počelo raditi na smanjenju broja poginulih.

Sinergija svih

– Želimo na lokalnoj razini vidjeti koji su problemi i što treba poduzeti, budući da jedino sinergijom svih koji imaju veze sa sigurnošću u prometu možemo nešto napraviti – kazao je Huljak.
Što se tiče statistike za područje koje pokriva Policijska uprava krapinsko – zagorska, iznio ju je zamjenik načelnik PU KZ Robert Pavić, rekavši da je protekla 2018. bila najsigurnija u proteklih deset godina i da je prošle godine na području PU KZ evidentirana najmanja stopa kriminaliteta u državi, odnosno da su na 100.000 stanovnika evidentirana 622 kaznena djela, pa je krapinsko – zagorska tako najsigurnija Policijska uprava u zemlji.

– Što se tiče prometa, uz PU varaždinsku, evidentirali smo najmanje smrtno stradalih u državi, odnosno manje od pet poginulih (točno 4,7 op.a.) na 100.000 stanovnika, čime smo već sada ispunili cilj iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za 2020. godinu – kazao je Pavić.

Najugroženija skupina

Stručna tribina je dio prometno-edukativnih aktivnosti, koje se organiziraju s ciljem podizanja svijesti o prometnoj kulturi svih sudionika u prometu, naročito najugroženijih skupina, odnosno djece predškolske i školske dobi, što bi u konačnici dovelo do smanjenja broja stradalih osoba u prometu.
Na njoj su sudjelovali i Marijan Grmovšek iz PU krapinsko – zagorske, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić, Sinan Alispahić iz HAK-a, predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Darko Tot, predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Žarko Bošnjak, Gordan Tramišak iz ŽUC-a KZŽ, predstavnica auto škola s područja Krapinsko -zagorske županije Petra Kolarić, Nikolina Bertol iz Mreže udruga Zagor te Sanja Mihovilić iz Krapinsko – zagorske županije, odnosno njenog Odbora za sigurnost u prometu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba