Pitali smo neke zagorske (grado)načelnike bi li se odvažili pokrenuti inicijativu za ukidanje rada nedjeljom, kao što su to učinili njihove kolege iz Ivankova i Martijanca 

U TEORIJI SVI ZA, ALI UVIJEK POSTOJI “ALI”: “Sugerirati možemo, uvjetovati ne – najbolje da to riješi država”

Objavljeno: 19.01.2019. Jelena Jazbec
Prema podacima Eurostata za 2017. godinu, svaki treći Hrvat radi nedjeljom, a u Europi tek svaki četvrti radnik. Trgovine nedjeljom rade u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a ne rade u Njemačkoj i Austriji. Rad trgovina nedjeljom do sada je u Hrvatskoj bio zabranjen u dva navrata, početkom 2004. i 2009. godine, no, oba je puta tu zabranu oborio Ustavni sud, koji je postupio po tužbama velikih trgovačkih centara, uz obrazloženje kako se radi o zadiranju u zajamčeni jednaki položaj poduzetnika na tržištu.
Posljednjih mjeseci ponovno ponovno šuškanja o toj temi, posebice nakon što je rad trgovina nedjeljom na svom području prošle godine ukinula Općina Ivankovo, u Vukovarskoj – srijemskoj županiji, a od Nove godine trgovine nedjeljom ne rade ni i općini Martijanec, u susjednoj nam Varaždinskoj županiji. Kada smo pisali o slučaju općine Martijanec, čitatelji su na društvenim mrežama ostavljali mahom pozitivne komentare.
– Bravo za ljude koji vode tu općinu! Svatko može barem jedan dan izdržati bez odlaska u trgovinu, jer ima šest dana kad može kupiti što želi – napisala je jedna čitateljica, a s njome su se složili i ostali.
Slažu se i trgovci, koji bi u većini slučajeva pristali i na nešto nižu plaću, samo da nedjelju mogu provesti sa svojom obitelj. No, veliki maloprodajni lanci koji su u posljednjih 20 godina imali značajne investicije u hrvatsku maloprodaju, tvrde kako im je svaka minuta radnog vremena važna.
 
Što s ostalima?
Upravo stoga ne čudi odgovor koji smo zaprimili od gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka i njegove zamjenice Valentine Đurek, na pitanje bi li se odvažili inicirati ukidanje rada trgovina nedjeljom na području tog grada.
– Mišljenja smo da je potrebno jednako tretirati različite skupine trgovaca, ali i zaposlenike u drugim djelatnostima koji  također rade nedjeljom i blagdanima. Zašto se sporimo uvijek oko trgovaca, a nitko ne pita kako je ugostiteljima, kuharima i konobarima, liječnicima koji dežuraju preko vikenda i blagdanima, a tu su i medicinske sestre i ostalo osoblje bolnica? Treba spomenuti i zaposlenike na autobusnim i HŽ postajama, aerodromima, benzinskim postajama, turističkim uredima, policiji, hitnim medicinskim službama i sl. Slijedom toga, postavlja se pitanje je li u redu da jedinice lokalne samouprave reguliraju radno vremena trgovina na svojoj razini? Više smo za individualni pristup tom problemu. U javnosti vlada podijeljeno mišljenje o radu nedjeljom i blagdanom. Dok se Crkva i dio građana tome oštro protive, zagovornici rada nedjeljom zalažu se za opciju po kojoj bi trgovine same odlučivale o tome, prema vlastitim procjenama, a zaposlenici imaju pravo koristiti neke druge dane u tjednu za odmor i svoje potrebe. Zabok je tranzitni grad zbog prometnog položaja, ali i brojnih trgovačkih i uslužnih djelatnosti, svima dostupnim. Osim toga, u Zaboku je ispostava županijskog Zavoda za hitnu medicinu, Zagorska javna vatrogasna postrojba, bolnica, sportska dvorana, galerija, sportska i kulturna događanja su brojna, dolaze kupci, gosti i posjetitelji iz svih krajeva županije i šire, posebno kad krene turistička sezona, jer ne treba zaboraviti da Autocesta Zagreb – Macelj prolazi uz Zabok i da mnogi turisti, kad vide oznake za trgovačke centre, silaze i snabdijevaju se na putu do mora. Puno je tu još činjenica koje treba uzeti u obzir kod donošenja odluka, pa prepustimo odluku poslodavcima kakvu će poslovnu politiku voditi. U načelu, razumijemo one za rad i one protiv rada trgovina nedjeljom, ali danas su neka druge  vremena, ništa se ne može nametnuti većini, ako za to ne postoji i odgovarajuća suglasnost većine – poručili su iz Grada Zaboka.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ističe kako se osobno slaže s time da, ako postoji mogućnost, trgovine ne rade nedjeljom, već da ljudi budu kod kuće, jer sve što građani trebaju, mogu kupiti kroz tjedan.
– No, važno je uzeti u obzir da u Krapini nemamo dva – tri manja dućana, kao u nekim općinama, a trgovačkim je centrima jako teško uvjetovati hoće li ili neće raditi. Dakle, sugestiju možemo dati, ali ne možemo ništa uvjetovati – zaključuje Gregurović.
To je vjerojatno i razlog zašto su se prve odluke o ukidanju rada trgovina nedjeljom počele donositi na u manjim općinama, gdje postoji svega nekoliko dućana i gdje je dogovor s vlasnicima bilo lakše postići, s obzirom na to da se jedan slobodan dan tjedno neće značajnije odraziti na njihovo poslovanje. No, ni to nije pravilo. Iz razgovora sa zagorskim načelnicama i načelnicima, doznajemo kako je često upravo nedjelja dan kada kupnju obavljaju stariji žitelji koji ne žive blizu središta općina, pa čekaju vikend da ih djeca, koja žive u Zagrebu, Varaždinu, Sloveniji ili negdje drugdje, dovezu u shopping.
Turistički potencijal
Na području općine Zagorska Sela postoje tri trgovine mješovitom robom, koje nedjeljom rade od 8 do 12 sati.
– Znam da postoje općine koje su ukinule rad trgovina nedjeljom, no osobno još nisam razmišljala o toj inicijativi, iako jesam pobornik toga da nedjelja bude dan Gospodnji, dakle, dan za obiteljska okupljanja, a ne za rad. Ako će to ozbiljnije krenuti, svakako ću podržati, a za sada nismo pokrenuli inicijativu zato što zaista nemamo puno trgovina, na 25 četvornih metara i 13 naselja, imamo tri trgovine, od čega su dvije u Zagorskim Selima, a jedna u Miljani. Nisam se raspitala kakav im je promet nedjeljom, no, mislim da ukidanje rada trgovina nedjeljom ne bi unijelo mnogo nezadovoljstva među naše mještane – rekla nam je načelnica Ksenija Krivec – Jurak.
I općina Kumrovec ima tri trgovine, no takvu odluku, kaže načelnik Robert Šplajt, bilo bi malo teže donijeti, s obzirom na to da se intenzivno radi na razvoju turističkog potencijala.
– Naravno da se slažem s time da ne bi trebalo opterećivati radnike nedjeljom, ali mi smo turističko mjesto i naši trgovci bilježe jako dobar promet vikend. Još pogotovo ako su neke manifestacije, turisti jednostavno opustoše trgovine. Nama je benzinska crpka zatvorena nedjeljom, a da je otvorena, radila bi odlično. Tako da, to je dvosjekli mač, s obzirom na to da nam mjesto živi od turizma. Kao jedino rješenje nameće se da te tri trgovine međusobno postignu dogovor i da se izmjenjuju, odnosno, da radi jedna trgovina po nedjelji – kaže Šplajt.
Načelnica Lobora Ljubica Jembrih o toj se temi nije željela izjasniti, istaknuvši kako bi o tome najprije trebala porazgovarati sa svojim suradnicima te članicama i članovima Općinskog vijeća. Dodala je samo kako smatra da bi se reguliranja rada trgovina nedjeljom trebalo odvijati na državnoj razini, a ne na razini jedinica lokalne
samouprave.
S njome se slaže i gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.
– Smatram da odluku treba donijeti općeprihvaćenim nacionalnim zakonom, kako je i uređeno u nekim zemljama Europske unije. Osobno nisam za zabrane, ali smatram da rad treba adekvatno platiti, posebno ako se radi u otežanim uvjetima, što rad vikendima i blagdanima i odsutnost od obitelji definitivno i jest. Znamo da su odluke o zabrani rada nedjeljom dva puta pale na Ustavnom sudu i očito je da se ovdje mora raditi o širem konsenzusu svih aktera, a ne o isključivosti i pojedinačnim odlukama, na temelju kojih se onda samo vrtimo u krug – kaže Gredičak.
Država za sada šuti, no postoje neslužbene informacije kako je u tijeku provođenje analiza o tome je li rad nedjeljom isplativ ili ne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba