Općina Đurmanec i Hrvatske ceste potpisale Sporazum

Ove godine mogli bi započeti 1,8 milijuna kuna vrijedni radovi na izgradnji križanja državne ceste D1 i lokalne ceste L22001 u Gornjem Maclju

Objavljeno: 19.01.2019. JJ

Općina Đurmanec i Hrvatske ceste potpisale su Sporazum o financiranju i reguliranju obaveza za radove na izgradnji križanja državne ceste D1 i lokalne ceste L22001 u Gornjem Maclju, prema kojem se Općina obvezuje izraditi projektnu dokumentaciju, ishoditi sve potrebne dozvole i razriješiti imovinsko – pravne odnose, a Hrvatske ceste bi ugovorile i financirale predmetne radove.

Presječena i zatvorena

Radi rješavanja imovinsko – pravnih odnosa, za predmetnu građevinu ishođena je lokacijska dozvola, izrađen je Glavni projekt, na kojeg su ishođene potvrde od svih nadležnih institucija, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa je pri kraju, tako da će se uskoro moći podnijeti zahtjev za ishođenje građevinske dozvole. Kako ističu u Općini Đurmanec, izgradnja raskrižja i spojne ceste nužna je zbog kvalitetnijeg, sigurnijeg i funkcionalnijeg odvijanja prometa na obje ceste.
Naime, izgradnjom autoceste navedena lokalna cesta je presječena i zatvorena na jednom dijelu te je postala slijepa ulica, tako da na tom dijelu gdje se planira izgradnja raskrižja, svi mještani i korisnici ceste moraju skrenuti na državnu cestu kako bi mogli nastaviti dalje prema graničnom prijelazu. Dosad je jedino moguće uključivanje na državnu cestu na tom dijelu bilo preko jednog nelegalno uređenog spoja, gdje se te dvije prometnice gotovo spajaju, što nije bilo adekvatno rješenje, tako da je zajednička ocjena svih uključenih institucija još prije dvije – tri godine bila da treba ići u izgradnju adekvatnog raskrižja i spoja tih dviju cesta na primjerenoj lokaciji.

Proširenje kolnika

Radovima na novom križanju državne ceste D1 i lokalne ceste L22001 planira se proširenje postojećeg kolnika državne ceste D1 radi izvedbe traka za lijevo skretanje, izgradnja spojne ceste između državne ceste i lokalne ceste, uređenje korita vodotoka, izgradnja propusta preko postojećeg vodotoka, na kolniku planirane spojne ceste te izgradnja javne rasvjete. Procijenjena vrijednost radova je 1.800.000 kuna bez PDV-a, a prema planu Hrvatskih cesta, radovi bi trebali započeti ove godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba