U sklopu projekta “Mi pomažemo starijima – MIPOS“, u Zaboku dodijeljene svjedodžbe o završetku edukacije za njegovateljice

ZA 30 ŽENA OTVORENE NOVE MOGUĆNOSTI NA TRŽIŠTU RADA: “Žene su zadovoljne, a samim time i korisnici”

Objavljeno: 18.01.2019. Jelena Jazbec

U Zaboku je dodijeljeno 30 svjedodžbi o završetku edukacije za njegovateljice u sklopu projekta “Mi pomažemo starijima – MIPOS“, čiji je nositelj Grad Zabok. MIPOS je projekt koji osnažuje i zapošljava žene za pružanje pomoći starijim i nemoćnim osobama. Zaposleno je 55 žena koje uslugu pomoći u kući pružaju za 313 korisnika s područja Bedekovčine, Budinščine, Donje Stubice, Gornje Stubice, Hrašćine, Krapine, Konjščine, Krapinskih Toplica, Lobora, Mača, Marije Bistrice, Mihovljana, Novog Golubovca, Oroslavja, Stubičkih Toplica, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća, Zaboka, Zlatara i Zlatar Bistrice. Projekt je započeo u siječnju prošle godine i trajat će do srpnja 2020., a njegova je vrijednost 9.351.191 kunu. Sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Na projektu sudjeluju 23 partnera, a voditeljica je zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.

Od 1. srpnja

– Sutra, 19. siječnja 2019. godine bit će nam prvi rođendan. Prošle godine gradonačelnik Ivan Hanžek potpisao je u Murskom Središću ugovor vezan za projekt MIPOS, u sklopu kojeg smo proveli niz aktivnosti. Ono što je najvažnije spomenuti, jest da smo 1. srpnja zaposlili 55 žena. Kriterij je bio da su u tom trenutku bile prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje i da imaju maksimalno završenu srednju školu. S tim danom počela je briga o 313 korisnika s područja naše županije. Sljedeći važan datum je 15. listopada, kada je počela edukacija žena. Njih 22 educirale su se za posao gerontodomaćica, a danas smo imali svečanu dodjelu diploma za 30 njegovateljica.
Proveden je postupak javne nabave te je izabrano Učilište Piramida, koje je organiziralo edukaciju.
– Dakle, one već od 1. srpnja brinu za korisnike, a njihov rad na terenu se prizna kao praksa, dakle, one sad samo nastavljaju svoj rad. Ono što je važno napomenuti, jest da nakon završetka provedbe projekta, one će biti konkurentne na tržištu rada jer će imati i iskustvo i diplomu. Žene su zadovoljne, a samim time i korisnici – kaže voditeljica projekta.

Pet korisnika

Tamara Risek iz Mihovljana jedna je od 30 žena kojima je uručena svjedodžba o završetku edukacije za njegovateljicu.
– Na našem području imamo pet korisnika i moram reći da su izuzetno sretni i zadovoljni kad nas vide. Svakog jutra ih posjećujem, te obavljam razne poslove, od dostave lijekova, do druženja s njima, pomoći kod higijene, oblačenja, presvlačenja, odlaska u trgovinu i slično. Kod jednog korisnika provedem od sat i pol do dva sata, no ima slučajeva kada se to i oduži. Moram reći da za većinu njih mnogo više znači druženje i činjenica da imaju s kime razgovarati, od bilo kakvog drugog oblika pomoći – kaže Tamara.
Svečanosti su prisustvovali i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Postoji mnogo projekata koji su vezani uz komunalnu infrastrukturu, ali socijalna komponenta uvijek nam mora biti na pameti. Na našim bregima ima dosta žitelja koji su ostali živjeti sami i njima je potreban svakodnevni kontakt, da mogu s nekim komunicirati, bitna je ta topla riječ i upravo je to dobrobit ovog projekta. S druge strane, nezaposlene žene si prekvalifikacijom i dobivanjem svjedodžbe otvaraju novi prostor za zapošljavanje, ne samo u ovom projektu, koji traje do 2020. godine, nego se u Zagorju stalno otvaraju domovi za starije i nemoćne i one sada imaju preduvjete za dobivanje stalnog posla – rekao je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba