Toplinski izolirane fasade, nova stolarija i obnovljivi izvori energije

ZAVRŠILO NAJVEĆE ULAGANJE U ZADNJIH 30-AK GODINA: U sedam zgrada u Općoj bolnici Varaždin uloženo 83,5 milijuna kuna

Objavljeno: 17.01.2019. zagorjeinternational

U Varaždinskoj županiji je u predviđenom roku od 16 mjeseci završila energetska obnova sedam objekata Opće bolnice Varaždin, vrijedna 83,5 milijuna kuna. Zgrade interne, kirurgije, neurologije, kuhinje, ljekarne, logopedije i praonice obišli su u srijedu župan Radimir Čačić s posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević i zamjenicima Tomislavom Paljakom i Robertom Vugrinom, te ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić sa suradnicima.
Ovim ulaganjem, najvećim u varaždinskoj bolnici u proteklih 30 godina, značajno je poboljšana kvaliteta obnovljenih prostora, a sam projekt financira se iz predviđenih ušteda od minimalno 4,25 milijuna godišnje na energentima kroz sljedećih 14 godina te državne subvencije.
– Na razini države, riječ je o jedinstvenoj investiciji po veličini te modelu, s obzirom na to da je cijeli nih drugih bolnica predviđenih za realizaciju po tom modelu od toga odustao, što bi se dogodilo i s varaždinskom bolnicom da 2017. godine, nakon izbora nove županijske vlasti, nismo u 30 dana uspjeli pripremiti sve potrebne dozvole i ugovore. Zahvaljujući tome, ne samo da smo postigli uštede i uveli tehnološke inovacije bez ijedne kune troška po Županiju, nego se otvara i mogućnost da se klimatizira cijela zgrada kirurgije i interne, te da se u zgradi logopedije otvori dječji vrtić za djecu liječnika i medicinskog osoblja – istaknuo je župan Radimir Čačić.

“Stara kirurgija”

– Uvjeti u kojima borave pacijenti i naši djelatnici bitno su se promijenili. Svih sedam objekata sada ima toplinski izolirane fasade, novu stolariju, grijemo se na moderan način te koristimo obnovljive izvore energije. U zgradama kirurgije i interne postavljene su nove kotlovnice, te ugrađene dizalice topline. Na zgradi kuhinje postavljeni su i solarni paneli. Novi sustav za grijanje u zgradi interne je, uz postojeći cjevovod, predviđen za grijanje još pet objekata. Mjerenje potrošnje energije je automatizirano, na radijatore su postavljeni termostatski ventili, a izvedeni su i brojni drugi radovi – rekao je ravnatelj bolnice Nenad Kudelić.
Ulaganja u OB Varaždin se nastavljaju. Energetski će biti obnovljene još tri zgrade, poliklinike, mikrobiologije i RTG-a te psihijatrije, u koje će biti u uloženo 17,8 milijuna kuna. Najviše će biti uloženo u zgradu poliklinike, tzv. “staru kirurgiju”, objekt star 120 godina. Uz to, energetski će biti obnovljene i dvije zgrade u Klenovniku, zgrade paviljona, ležaone i laboratorija, u čiju će energetsku obnovu biti uloženo 7,5 milijuna kuna. Za sve te objekte odobrena su bespovratna EU sredstva, a u svim objektima su već u osnovnim projektima predviđeni i klima uređaji.

Nova zgrada

– Vrijednost svih ulaganja u energetsku obnovu je 109 milijuna kuna, a ovdje, na prostoru ispred interne, krećemo s izgradnjom nove zgrade. U njoj će se nalaziti objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija, u što će biti uloženo 70 milijuna kuna. Kontinuirano ulažemo u edukaciju i specijalizaciju medicinskog osoblja, za što je osigurano više od 15 milijuna kuna iz EU fondova, a Ministarstvo, nažalost, zasad još uvijek nije osiguralo mogućnost prijave i za specijalizacije liječnika za opće bolnice. Važno je naglasiti da je varaždinska bolnica jedna od rijetkih koja je povećala, a ne smanjila broj liječnika u protekle dvije godine. U višemilijunskom projektu povoljnih stambenih kredita s kamatnom stopom ispod dva posto za zamjenu postojećih i nove kredite za medicinsko osoblje više i visoke stručne spreme, utvrđena je razina interesa, a Županija isti model namjerava ponuditi i učiteljima te profesorima – rekao je župan Čačić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba