“KLJUČ KULTURE ZA SVE GENERACIJE”: Predavanje o sudioničkom upravljanju kulturom okupilo Krapinčane

“Vrijeme je da građani preuzmu vodeću ulogu u upravljanju kulturom u svome gradu”

Objavljeno: 17.01.2019. zagorjeinternational

U srijedu, 16. siječnja, Pučko otvoreno učilište Krapina bilo je središnja točka s koje kreće aktivnost osnaživanja kapaciteta građana Krapine vještinama upravljanja u području kulture. Osamdesetak građana okupilo se u festivalskoj dvorani POU-a kako bi saznali više o temi sudioničkog upravljanja u kulturi, pomoću dobrih primjera prakse iz ostalih dijelova Hrvatske te mogućnostima koje im se pružaju pri promišljanju kulture ne samo kroz kulturnu potrošnju i posjetima kulturnim događanjima, već i u preuzimanju vodeće uloge u upravljanju kulturom. Događaj je uključio predavanje dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić, znanstvenice i stručnjakinje u području kulturnog menadžmenta, kulturnog turizma, kreativnih industrija i kulturnih politika koja je, pored predavanja, za sudionike organizirala i konkretne vježbe, odnosno, kviz za provjeru znanja. Dio je to većeg projekta “Ključ kulture za sve generacije”, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz program “Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstva u kulturi”. Voditelj projekta je POU Krapina, a partneri su Grad Krapina, Kulturno – umjetničko društvo Ilirci, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradski puhački orkestar Krapina. Svrha projekta je doprinijeti razvoju dobrog upravljanja u kulturi Krapine. Naime, problemi koji priječe snažniji iskorak građana u mogućnosti upravljanja kulturom, prvenstveno su nepovezanost udruga, nedovoljna komunikacija s građanima koji su izvan udruga te sam
sustav odlučivanja u kulturi. Prilika je ovo, stoga, da udruge koje su partneri na projektu
sjednu zajedno te osmisle moguće zajedničke programe, ali i steknu vještine i kapacitete koji će im omogućiti da se njihov glas u samom sustavu upravljanja kulturom, čuje.

Resursi – osnovica

Prema sadašnjem sustavu odlučivanja u kulturi, Grad Krapina i POU ključni su donosioci odluka o financiranju programa te o dodjeli prostora za rad i izvođenje kulturno – umjetničkih programa. Tako se kulturno – umjetnički programi u Krapini pripremaju i izvode u prostorima u vlasništvu Pučkog otvorenog učilišta i Grada, a novac i prostor na korištenje dodjeljuje se svakoj udruzi zasebno. U takvom sustavu odlučivanja, udruge ne mogu značajnije utjecati na proces odlučivanja o resursima za kulturu, a resursi su im osnovica za pripremu i provedbu programa. Oprema koja im nedostaje (informatička oprema, kostimi, instrumenti, stalci za note), bit će nabavljena kroz sam projekt, no potrebno je osigurati sustav koji će i u budućnosti, po završetku projekta, biti održiv te omogućiti udrugama jasno izražavanje svojih potreba u sustavu u kojem će i sami moći odlučivati o njihovom rješavanju.
Sadašnji sustav odlučivanja ograničava udrugama, POU-u i Gradu jasnije planiranje i provedbu kulturno – umjetničkih programa, a to utječe na smanjenu produkciju programa te time i na dostupnost takvih sadržaja građanima. Stoga projekt predviđa snažnije povezivanje udruga, osnivanjem zajedničkog Savjeta za kulturu Grada Krapine, a snažnije uključivanje građana očekuje se kroz njihov doprinos u izražavanju vlastitih želja i potreba putem anketa. Prema rezultatima anketa, predviđeno je i uključivanje građana i u samu izvedbu kulturno – umjetničkih programa.
Dosadašnji sustav odlučivanja u kulturi, dakle, ovim bi se projektom mogao promijeniti, budući da aktivnosti na projektu uključuju niz edukativnih programa, ali i okruglih stolova, gdje će udruge uključene u projekt imati priliku iznijeti svoje mišljenje, želje i potrebe, kao i izraditi novi prijedlog modela odlučivanja u kulturi. Isti će se onda komunicirati prema širem građanstvu, čime će se ispuniti i cilj povećane komunikacije s građanima.

60 sudionika

Ciljna skupina projekta je 60 članova i zaposlenika udruga koje djeluju u Krapini, među kojima ima pripadnika svih dobnih skupina, obaju spolova te koji predstavljaju područja glazbe, književnosti i likovne umjetnosti. Posebna važnost projekta je i u uključivanju šest osoba s teškoćama kretanja (mišićna distrofija), čime je pokazana i socijalna osjetljivost kroz uključivanje marginaliziranih društvenih grupa. Savjet za kulturu koji će se kroz projekt osnovati, omogućit će svim uključenim udrugama, pa tako i osobama s mišićnom distrofijom, veći stupanj inkluzivnosti. Način budućeg odlučivanja u kulturi kroz sam Savjet u ovom trenutku još uvijek nije poznat, već će se razraditi kroz sam projekt, poštujući načelo participativnosti. Upravo na taj način, građani će sami odlučiti na koji će se način odluke u kulturi ubuduće donositi, a što će po svoj prilici uključiti predstavnike građana u tijelo odlučivanja.
Dobri primjeri prakse takve vrste sudioničkog odlučivanja i upravljanja kulturom postoje u Puli, Splitu, Rijeci i Zagrebu, dok su u europskim zemljama česta praksa. Na taj način i Krapina bi se mogla pridružiti mijenjanju ustaljenih praksi odlučivanja “odozgo” te riješiti probleme nedostatka prostora i opreme, smanjenu produkciju u kulturi te tako povećati posjećenost programa, odnosno, interes za kulturu općenito. Održani uvodni seminar obećavajući je u tom pogledu što je pokazao i interes brojne publike. Među osamdesetak prisutnih, bili su predstavnici Grada Krapine, POU-a Krapina, Udruge distrofičara Krapina, KUD-a Ilirci, udruge Hrvatska žena Krapina, Gradskog puhačkog orkestar Krapina, DVD-a Krapina, Savjeta Mladih grada Krapine, Udruge Pravi prijatelj Krapinsko – zagorske županije, Udruge umirovljenika, Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, Krapinsko – zagorske županije i Društva Naša djeca Krapina.
Ukupna sredstva za provedbu projekta iznose 790.000 kuna, što je za Krapinu, POU i udruge veliki iskorak, odnosno, početak neke buduće nove javne kulture. (dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić)

Članak je sufinanciran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. 
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost POU Krapina.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba