Iako su se pojavile informacije da bi već ove godine mogla započeti prva etapa obnove kumrovečke pruge od Harmice do Klanjca, u HŽ Infrastrukturi su vrlo oprezni:

“Razmotrit će se mogućnost popravka željezničke pruge na dijelu dionice, ali preduvjet je međudržavni sporazum između RH i Slovenije”

Objavljeno: 16.01.2019. zagorjeinternational

Prema zaključku radne skupine koja je sredinom prosinca održala sastanak u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, podijeljene su uloge i obveze općina i gradova uz hrvatsko – slovensku granicu, piše Mjesečnik Prigorski Kaj. Zaključak je da će općine Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Kraljevec na Sutli i grad Klanjec potpisati Sporazum o revitalizaciji prve etape kumrovečke pruge L102 od Harmice do Klanjca, a u kojem će biti definirane obveze i rokovi izvršenja pojedinih infrastrukturnih zahvata na dionici pruge koja se namjerava revitalizirati. Radi se o uređenju pristupnih cesta i parkirališta te okretišta za autobuse. Rok za potpisivanje ovog sporazuma je veljača ove godine.

Sami financirati

Navedeno je i kako će predstavnici spomenutih jedinica lokalne samouprave ovaj mjesec obići trase buduće obnove pruge i evidentirati popis svih potrebnih zahvata. Potrebne infrastrukturne zahvate na uređenju pristupnih cesta, parkirališta za automobile i okretišta za autobuse će općine Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Kraljevec na Sutli i grad Klanjec sami isfinancirati. Najavljeno je i kako će se novi sastanak u Ministarstvu na ovu temu održati krajem veljače, kada će se utvrditi dinamički vremenski plan realizacije kumrovečke pruge od Harmice do Klanjca, koji će započeti u ovoj godini i završiti u 2020. Na tom sastanku bi se također prezentirala i Studija izvodljivosti modernizacije kumrovečke pruge L102 na relaciji Harmica – Klanjec – Kumrovec – DG Imeno.
Međutim, iz Krapinsko – zagorske županije doznajemo kako je župan Željko Kolar 9. studenoga uputio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zamolbu za uvrštavanje “Revitalizacije Kumrovečke pruge” u Plan investicija HŽ – Infrastrukture za 2019. godinu, na što je dobio i odgovor.

Reguliranje uvjeta

– Nužni preduvjet za pokretanje bilo kakvih aktivnosti na obnovi, modernizaciji i elektrifikaciji željezničke pruge na dionici Harmica – Kumrovec – Državna granica je potpisivanje međudržavnog sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, kojim bi se regulirali uvjeti za projektiranje i izdavanje dozvola, radove na modernizaciji i elektrifikaciji pruge, nadležnost nad pojedinim dijelovima pruge ovisno o teritoriju kojim prolazi, kao i uvjeti za uspostavu i odvijanje željezničkog prometa te održavanje željezničke pruge u prostoru na kojem se nalazi schengenska granica. Postizanje i provedbu sporazuma trebala bi osigurati nadležna državna tijela u Republici Hrvatskoj. HŽ Infrastruktura za provedbu projekta revitalizacije željezničke pruge Savski Marof – Kumrovec – Državna granica nema osigurane izvore financiranja. Za kandidiranje projekta za sufinanciranje iz raspoloživih fondova, najprije je potrebno izraditi odgovarajuću studijsku dokumentaciju. HŽ Infrastruktura će u planu investicija za 2019. godinu predvidjeti financijska sredstva za izradu studije izvodljivosti modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge. Kao privremeno rješenje do provedbe projekta modernizacije i elektrifikacije, razmotrit će se mogućnost popravka postojeće željezničke pruge na dijelu dionice Harmica – Klanjec, za što je također preduvjet postizanje međudržavnog sporazuma između Republike Hrvatske i Slovenije – stoji u pisanom odgovoru HŽ Infrastrukture od 27. studenoga 2018. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba