ŽIVOT JE NIJE MAZIO, ALI JE UVIJEK ZNALA ZADRŽATI VEDAR DUH

E, TO JE RAZLOG ZA SLAVLJE: Najstarija Pregračanka, baka Magda iz Sopota, danas navršila 102 godine

Objavljeno: 16.01.2019. JJ

Najstarija Pregračanka Magda Karažija danas slavi 102. rođendan, a tim povodom obišli su je gradonačelnik Marko Vešligaj, predstavnice Udruge umirovljenika Pregrada i vinagorski župnik, vlč. Dragec Gereci.

Šestero djece

Baka Magda, djevojačkog prezimena Šoprek, rođena je 16. siječnja 1917. godine u Mihovljanu. Do udaje je živjela i radila u Zagrebu, a 40-ih godina se sa suprugom Josipom, s kojim je u braku bila gotovo šest desetljeća, preselila u njegovo rodno mjesto Sopot. Rodila je šestero djece, a danas ima jedanaestero unučadi te dvanaestero praunučadi. Suprug je imao terenski posao, a baka Magda za to je vrijeme bila prava gazdarica. Vodila je obiteljsko gospodarstvo i praktički sama brinula za cijelu svoju obitelj.
Prilikom proslave stotog rođendana, pitali smo je što je tajna njezine dugovječnosti. – Puno puta se dogodilo da sam bila više gladna, nego sita, jer sam uvijek čuvala hranu za svoju djecu. Mislim da je tajna u tome da se ne treba puno jesti. Ja nikad nisam puno jela – zaključila je sa smiješkom.

Torta na poklon

Pa ipak, danas je u njezinom domu pripremljen bogat slavljenički stol, a na poklon je dobila i tortu. Njezini praunuci iz Slovenije su je pak obradovali prigodnim crtežima. Rođendan je provela u krugu svoje obitelji, kćeri i sinova, koji su joj, u suradnji s Gradom Pregradom, prije dvije godine pripremili veliku proslavu stotog rođendana, a tako će, najavljuju, biti i za tri godine, kada će uvijek nasmiješena baka Magda slaviti svoj 105. rođendan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba