Zagorska policija stanje u cestovnom prometu ocijenila povoljnim, te najavila daljnje poduzimanje preventivno – represivnih aktivnosti, s ciljem zadržavanja takvog stanja

SMRTNO STRADALO ŠEST OSOBA: Prošle godine na zagorskim prometnicama evidentirano 666 prometnih nesreća, 60 manje nego u 2017.

Objavljeno: 15.01.2019. IB

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu u 2018. godini na svom području Policijska uprava krapinsko – zagorska ocjenjuje kao dobro i veoma povoljno. Evidentirano je 666 prometnih nesreća, dok ih je 2017. bilo 726. Od ukupnog broja prometnih nesreća, šest ih je bilo sa smrtno stradalim osobama, što je tri manje nego 2017. godine, zatim 201 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama (2017. – 240) i 459  s materijalnom štetom (2017. – 477). U nesrećama  je teže ozlijeđena 51 osoba (2017. – 68), a lakše je ozlijeđeno 248 osoba (2017. – 303). Smrtno su stradala dva vozača (jedan vozač motocikla i jedan vozač traktora), tri putnika (jedan u osobnom automobilu, jedan na četverociklu i jedan putnik na traktoru) te jedan pješak.

Slijetanje vozila

Prema vrstama prometnih nesreća, najviše, 156, je slijetanja vozila s ceste, zatim 138 sudara vozila iz suprotnih smjerova te 91 bočni sudar. Prilikom slijetanja vozila s ceste, tri su osobe smrtno stradale, a 68 osoba je ozlijeđeno.

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama, u njih 174, je nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima. Tom su prilikom četiri osobe smrtno stradale – jedan vozač motocikla, jedan putnik osobnog automobila, putnik na četverociklu i pješak, a 83 osobe su ozlijeđene.

Posebna pozornost

– Tijekom 2018. godine posebnu pozornost, kao što je i najavljivano kroz medije, usmjerili smo na nadzor brzine kretanja vozila, alkoholiziranost vozača, pojavu distrakcije u prometu (nepropisna uporaba mobitela) i nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisni prijevoz djece. Poduzimanjem preventivno – represivnih aktivnosti od strane policije, te očito odgovornijem ponašanjem vozača i ostalih sudionika u prometu na cestama, dan je doprinos u smanjivanju rizika nastanka prometne nesreće, kao i stradavanja sudionika, a što je dovelo do veoma povoljnog stanja u cestovnom prometu tijekom 2018. godine – ističu iz PU krapinsko – zagorske.

Uzimajući u obzir navedeno, a u cilju zadržavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu i tijekom 2019. godine, policijski službenici savjetuju sudionicima u prometu da se pridržavaju prometnih pravila i propisa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba