Simbolično, na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, održana svečanost otkrivanja table s nazivom ulice koja vodi od Ulice Matije Gupca prema naselju Podgora

KRAPINA DOBILA ULICU 103. BRIGADE HV-a: “Ovo je priznanje svim pripadnicima brigade koja je zlatnim slovima upisana u povijest hrvatskog naroda”

Objavljeno: 15.01.2019. Jelena Jazbec

Odlukom Gradskog vijeća, Krapina je dobila Ulicu 103. brigade Hrvatske vojske. Tabla s nazivom ulice simbolično je otkrivena danas, kada se obilježava Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

– Podsjećamo da su neovisnost Hrvatske zajedno 15. siječnja 1992. godine priznale tadašnje članice Europske unije. U tome su ključne uloge odigrale Njemačka i Vatikan, uspostavom diplomatskih odnosa s Hrvatskom. Vijesti o tijeku priznanju Hrvatske, pripadnici 103. brigade HV-a slušali su na karlovačkom ratištu, gdje su tada bili na braniku naše domovine. Te večeri, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u emotivnom je obraćanju naciji poručio: “Današnji dan bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu četrnaest stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Ovim imenovanjem Ulice 103. brigade Hrvatske vojske u gradu Krapini, sjedištu Krapinsko – zagorske županije i mjestu ustroja brigade, odaje se priznanje svim pripadnicama i pripadnicima ove brigade, koja je također upisana zlatnim slovima u višestoljetnu povijest hrvatskog naroda – istaknuo je u uvodnom obraćanju Drago Kozina, zamjenik gradonačelnika Krapine.

Na prijedlog veterana

Tablu s nazivom ulice otkrili su gradonačelnik Zoran Gregurović i Žarko Miholić, umirovljeni pukovnik HV-a, zapovjednik 103. brigade u Vojno – redarstvenoj operaciji Oluja, danas načelnik Zlatar Bistrice.

– Do realizacije ovog projekta došlo je kada nam je stigao prijedlog od strane veterana 103. brigade Hrvatske vojske, pri čemu je najistaknutiju ulogu odigrao gospodin Zdravko Senčar, da se neko mjesto u Krapini nazove imenom jedine brigade Hrvatske vojske koja je imala sjedište na području Krapinsko – zagorske županije i koja je imala vojnu poštu Krapina. Razmišljali smo što bi to moglo biti, a da ne zadiremo u promjenu naziva ulica i da ljudi ne moraju mijenjati dokumente, pa nam je palo na pamet da se ova cesta koja vodi od Ulice Matije Gupca prema naselju Podgora, prema Sportskom centru, nazove Ulicom 103. brigade Hrvatske vojske. Dakle, radi se o cesti koja je do sada bila neimenovana, a svoju adresu morat će promijeniti jedino Sportski centar, koji ove godine planiramo urediti, odnosno, energetski će se obnoviti tamošnji objekti, a dogradit će se i novi sportski tereni. Na neki način, ovo je uvod u ono što nam ove godine slijedi u ovoj ulici. U svakom slučaju, brojni Zagorci prošli su niz brigada u Hrvatskoj vojsci, od Tigrova, Gromova, Puma, ali samo je jedna brigada imala sjedište i vojnu poštu na području naše županije i osnovana je ovdje – pojasnio je gradonačelnik Gregurović, kojemu je, zajedno sa svim njegovim suradnicima, zahvalio Žarko Miholić.

Državno odlikovanje

– Naš prijedlog koji je u startu bio prihvaćen od strane gradonačelnika Krapine i Gradskog vijeća ima posebno mjesto u cjelokupnom sjećanju na važan dio naše povijesti. Kroz 103. brigadu, koja je za svoj ratni put odlikovana najvišim državnim odlikovanjem od strane predsjednika Republike Hrvatske, prošlo je preko osam tisuća Zagoraca, koji su prošli veliki dio ratišta. 103. brigada dala je značajan doprinos osamostaljenju današnje Hrvatske, a Krapinsko – zagorska županija i svi njezini žitelji pokazali su što žele i na koji način se brani i čuva svoj dom, neovisno o tome što Krapinsko – zagorska županija nije bila ugrožena tijekom rata. Vojna pošta 2125, čija je oznaka bila na stijegu 103. brigade i sve ono što je ona nosila kroz ratnu povijest, kao i ta slava koju je u konačnici stekla u operaciji Oluja, koju je cjelokupna brigada s više od 2,5 tisuća pripadnika briljantno i kvalitetno odradila, bez ijedne mrlje, danas je ponos i pijetet prema više od osam tisuća pripadnika koji su kroz nju prošli, posebno prema više od tisuću onih koji danas, nažalost, nisu s nama – rekao je Miholić.
Svečanosti su prisustvovali i zamjenici krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek.

– U ime Krapinsko – zagorske županije, želim čestitati 103. brigadi i Gradu Krapini na izvrsnoj inicijativi i još boljoj realizaciji. Na neki način, čini mi se simboličnim i to što ta cesta vodi prema sportskim terenima, na kojima treniraju i dane provode naši mladi, koji će, prolazeći ovom cestom, uvijek moći odati poštovanje i čuvati sjećanje na ono što se nikako ne smije zaboraviti, a to je da su naši branitelji, naša 103. brigada i mnoge druge, razlog što mi danas živimo u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj – rekla je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba