Varaždinci u 2018. zabilježili 20-ak posto više noćenja nego u 2017., što je najbolji rezultat u proteklih osam godina, a najavili i ambiciozne planove za 2019. godinu

OVO ĆE BITI GODINA ULAGANJA: “Krenuli smo u realizaciju strateških projekata u Varaždinskim Toplicama, a nastavit ćemo ulagati i u projekt ‘Kuće za odmor s pričom'”

Objavljeno: 09.01.2019. zagorjeinternational

Predstavnici Turističke zajednice Varaždinske županije, predsjednica Natalija Martinčević i direktor Miran Bojanić Morandini, predstavili su turističke rezultate Varaždinske županije za 2018. godinu.
– Iza TZ-a Varaždinske županije izrazito je uspješna godina, što je svakako i rezultat promjena koje su se dogodile u strukturi vođenja TZ-a te je prošlogodišnji rezultat najbolji u posljednjih osam godina. Varaždinska županija ima veliki potencijal za prezentaciju svoje kulturne baštine, gastronomije i drugih ljepota, koje je potrebno prezentirati kroz TZ i u 2019. godini – istaknuto je na prezentaciji.
Prema podacima iz sustava eVisitor, u 2018. godini na području Varaždinske županije ostvaren je rast noćenja domaćih turista od 15 posto te rast noćenja stranih turista od čak 25 posto, u odnosu na 2017. godinu. Ukupno je ostvareno 19,45 posto više noćenja nego u prethodnoj godini, što je najbolji rezultat u posljednjih osam godina te najbolji rezultat u odnosu na županije u okruženju.

Niz manifestacija

Natalija Martinčević prezentirala je strategiju razvoja turizma kroz smještajne kapacitete, manifestacije, cikloturizam i gastronomiju.
– Naš najveći problem su smještajni kapaciteti jer preko 85 posto noćenja u susjednim županijama odvija se u toplicama. Upravo iz tog razloga, krenuli smo u realizaciju strateških projekata u Varaždinskim Toplicama te osigurali izgradnju Spinalnog centra, vrijednog 83 milijuna kuna, koji će u stopostotnom iznosu biti financiran europskim novcem, zatim obnovu Minerve, s 404 ležaja, vrijednosti 73,5 milijuna kuna, te projekte Lovrine kupelji, Termi i Konstantinovog doma, ukupne vrijednosti 50,5 milijuna kuna. Iznos će biti osiguran iz EU fondova, Varaždinske županije i Ministarstva regionalnog razvoja – istaknula je Martinčević.
U prezentaciji je istaknut i cijeli niz manifestacija koje je u prošloj godini organizirala TZ Varaždinske županije: Bučograd, Županija u malom, Međunarodna izložba bučinih ulja te preko 20-ak kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija u atriju Županijske palače, koji je u postao središte događanja u Varaždinskoj županiji. Prezentirana su i iznimno uspješna predstavljanja Varaždinske županije u Trstu, Grazu te Zagrebu.
– “Kuće za odmor s pričom”, projekt je koji je TZ Varaždinske županije započela u 2017. godini i nastavlja ga razvijati. Riječ je o smještaju s visokom kvalitetom usluge, a istovremeno i dodatnom izvoru prihoda za brojne obitelji. Posebna vrijednost projekta jest da se uz relativno mala ulaganja, a kroz osobni odnos između vlasnika i turista, stvara dodatna vrijednost za destinaciju. U svega godinu dana, povećani su kapaciteti s 2363 na 8542 ležaja, odnosno, za visokih 362 posto. Ulaganje u tu autentičnu i izvornu priču, odnosno u opremanje i podizanje kvalitete smještaja, Varaždinska će županija putem natječaja u 2019. godini podržati s milijun kuna – dodao je Bojanić Morandini.

Cyclist mreža

Istaknuto je i kako je Varaždinska županija postala treća županija u Hrvatskoj koja ima Cyclist mrežu, u koju je, uz Ministarstvo turizma, uloženo 600 tisuća kuna, a uključeno je 27 objekata u županiji.
U novu 2019. godinu TZ Varaždinske županije zakoračit će još hrabrije, a predstavnici su najavili da će to biti godina ulaganja, projekata i sadržaja.
– Turistička zajednica ima važnu ulogu da, uz Varaždinsku županiju, i lokalnim turističkim zajednicama, ali i ostalim dionicima turističkog gospodarstva, kreira ponudu koja će biti kreativna, autohtona i konkurentna na turističkom tržištu. Upravo zato u novoj godini očekuju nas veliki projekti, nastavak financiranja kuća za odmor s pričom, brendiranje Varaždinske županije, manifestacije “Županija na dva kotača”, “Okusi varaždinskog kraja”, “Najbolje od Varaždinske županije”, kao i kulturne rute te brojna događanja i manifestacije – zaključeno je prilikom predstavljanja turističkih rezultata za 2018. godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba