Dok je Grad Krapina tek napravio prvi korak za pronalazak strateškog partnera koji bi kupio Gradsku plinaru, na plinskom je tržištu itekako “živo”

KAD VELIKI “JEDU” MALE: Slovenski Petrol preuzeo distributera plina Zagorski metalac i njegovih 18.000 kupaca. Cijena? Poslovna tajna

Objavljeno: 05.01.2019. AB

Zagorski metalac odnedavno je u novom vlasništvu – distributera plinom preuzeli su slovenski Petrol i Geoplin, u većinskom vlasništvu Petrola, koji su se prvi put uključili u proces konsolidacije na hrvatskom tržištu. Petrol je preuzeo svih 18.000 kupaca Zagorskog metalca, a cijena transakcije ostaje poslovna tajna – piše portal Novac.hr.

Pregovarali i s RWE-om

– Razmišljali smo o prodaji još 2015. godine i pregovarali o uvjetima i cijeni i s RWE-om i s ostalima, no na kraju smo zaključili transakciju s Petrolom – kratko je komentirao Tomislav Rajić, direktor Zagorskog metalca, koji će, rekao je, još kratko ostati u tvrtki osnovanoj 1980. godine.
Inače je RWE dosad bio najaktivniji na tržištu plina – dosad su preuzeli tvrtke Montcogim-plinara, Koprivnica plin i Koprivnica Opskrba te na tržištu električne energije HT-ov strujni portfelj i tvrtku 220V.
U “plinsku igru” uključila se i Gradska plinara Zagreb, koja je kupila bjelovarsku tvrtku Elektrometal – distribucija plina, a tempo bi se mogao ubrzati jer se prodaje i virovitička tvrtka Plin Vtc pa nije nemoguće da se pojave i novi igrači.
– Okrupnjavanje je neizbježno jer je sektor previše razmrvljen. Više je od 30 tvrtki koje posluju na tržištu, a manji jednostavno ne mogu cijenom konkurirati većim dobavljačima – konstatirao je Rajić, potvrdivši tako i riječi krapinskog gradonačelnika Zorana Gregurovića s posljednje sjednice Gradskog vijeća Krapine, na kojoj je obrazlagao prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na pokretanje postupka pronalaska strateškog partnera prodajom do 100 posto udjela društva Krakom d.o.o. u kapitalu društva Gradska plinara d.o.o..

Počinje utrka

Prijedlog tog zaključka na kraju je izglasan s devet glasova za, sedam protiv i jednim suzdržanim, o čemu smo pisali početkom tjedna.
Stoga će biti zanimljivo vidjeti tko će se od “velikih igrača” uključiti u utrku oko kupovine Gradske plinare Krapina te tko će naposljetku odnijeti pobjedu i postati strateški partner Grada Krapine, odnosno vlasnik ili suvlasnik GPK-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba