POVEĆANJE KAPACITETA ZA VIŠE OD 200 POSTO: U sjedištu MUP-a potpisan ugovor u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, vrijedan oko 53 milijuna kuna

Policija nabavlja nove uređenje za mjerenje brzine, koji će se koristiti i za sankcioniranje korištenja mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa…

Objavljeno: 30.12.2018. JJ

U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova potpisan je Okvirni sporazum o nabavi uređaja za mjerenje brzine, koji su potpisali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te predstavnici Zajednice ponuditelja: Davor Pilić, direktor tvrtke Meditronik d.o.o., Mario Starčić, direktor tvrtke Mi-Star d.o.o., Igor Šoštarić, direktor tvrtke NEROline d.o.o. te Daniel Moćan, direktor tvrtke Prizma d.o.o. Vrijednost ugovora je oko 53 milijuna kuna, a financijska sredstva za nabavu uređaja za mjerenje brzine osigurana su kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa. Ovim sporazumom Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo je isporuku 75 fiksnih uređaja za mjerenje brzine i očitavanje registarskih pločica, 150 kućišta za uređaje za mjerenje brzine, 50 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine na tronošcu te 100 ručnih uređaja za mjerenje brzine, koji će Ministarstvu biti isporučeni u tri godine. Time će kapaciteti na ovom području biti povećani za više od 200 posto u odnosu na opremu za mjerenje brzine kojom je policija dosad raspolagala.

Za sve uprave

Uređajima će u tri godine (2018., 2019. i 2020.) biti pokriveno svih 20 policijskih uprava, a bit će postavljeni na dionice za koje sigurnosni pokazatelji pokažu da je njihovo postavljanje najpotrebnije.
Također, iako su fiksni/stacionarni uređaji za mjerenje brzine nabavljeni prvenstveno s ciljem nadzora brzine kretanja vozila, uz prekršaje ograničenja brzine, moći će se koristiti za sankcioniranje i nekih drugih prekršaja (korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dr.).
– Ovime će se višestruko ojačati kapaciteti prometne policije i siguran sam da ćemo time u još jednom elementu ovoga posla pridonijeti povećanju sigurnosti prometa na cestama – istaknuo je ministar Božinović.
Također, ministar je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom, kojim je napravljen još jedan korak naprijed u modernizaciji rada policije.

30 tisuća nesreća

– Nismo zadovoljni sa situacijom, s brojkama. U prvih 11 mjeseci ove godine bilo je više od 30.000 prometnih nesreća, a do danas je 313 osoba izgubilo život. Zato smo krenuli u jedan sveobuhvatni proces, koji uključuje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čiji nacrt je trenutno na mišljenju kod drugih ministarstava. Ove godine smo nabavili i veći kontingent vozila, kako za Kobre, tako i za druge postrojbe prometne policije, a pojačali smo i aktivnosti pogotovo tijekom vikenda – rekao je ministar.
Najavio je i dodatni iskorak u smislu informatizacije, koji će biti ostvaren iduće godine, a to je automatizacija svih podataka. Od trenutka kad se snimi prekršitelj, fotografija će automatski biti poslana u središnji centar, koji će sam pisati i adresirati prekršajnu prijavu, čime će bitno biti ubrzan sam taj proces, ali i podignuta izvjesnost penalizacije, kao jednog od važnih faktora koji pridonosi podizanju razine prometne kulture.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba