Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Krapine, s devet glasova za, šest protiv i dva suzdržana, izglasan je prijedlog gradskih financija za sljedeću godinu

“KREDIT UZET ZBOG DJECE I MLADIH”: Krapinski proračun za 2019. godinu “težak” 51 milijun kuna, Grad se zadužuje za šest milijuna

Objavljeno: 21.12.2018. Alen Brodar

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Krapine održanoj u četvrtak, usvojen je prijedlog gradskog proračuna za 2019. godinu u iznosu od 57,4 milijuna kuna. Od toga se nešto više od 51 milijun kuna odnosi na prihode i rashode Grada Krapine, dok se iznos od 6,3 milijuna kuna odnosi na namjenske prihode proračunskih korisnika – krapinskih osnovnih škola, Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Gradske knjižnice, Dječjeg vrtića “Gustav Krklec” te Javne vatrogasne postrojbe Krapina.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović

– Kao predlagaču bilo mi je vrlo teško sastaviti prijedlog proračuna, možda i nikad teže, jer je jako puno projekata, ali već sada mogu reći da ćemo imati izmjene proračuna u 2019. godini, budući da smo u međuvremenu, otkad su izašli materijali za sjednicu Gradskog vijeća, dobili obavijest da nam je odobreno 2,5 milijuna kuna za produženi rad gradskog Dječjeg vrtića “Gustav Krklec”. To, kao i ostale stvari koje nismo imali sigurne, nismo htjeli ugrađivati u proračun dok ne dobijemo odluke, kako ga ne bismo bespotrebno “napuhnuli” te ga potom morali smanjivati. Stoga smatram da je proračun planiran vrlo realno – obrazložio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Sufinancirani projekti

Što se prihodovne strane tiče, najveći iznos odnosi se na prihod od poreza na dohodak, planiran u visini od 22 milijuna kuna.
– Donijeta je odluka o kreditnom zaduženju Grada u visini od šest milijuna kuna, kako bi se mogli sufinancirati projekti za koje su sredstva odobrena na raznim natječajima, čime je zaduženost Grada s dosadašnjih tri porasla na šest, od maksimalno dozvoljenih 20 posto. Riječ je o energetskoj obnovi Športsko – rekreacijskog centra Podgora i zaduženju od 700.000 kuna, budući da je na natječaju Fonda za energetsku učinkovitost odobreno 1,3 milijuna kuna potpora. Zatim, o dogradnji gradskog Dječjeg vrtića, za koju je Ministarstvo socijalne politike, demografije i mladih odobrilo 650.000 kuna, a Grad bi se zadužio za 1,8 milijuna kuna. Treće je zaduživanje za otprilike milijun kuna za izmještanje željezničko – cestovnog prijelaza Dolac, koje HŽ Infrastruktura sufinancira s 1,7 milijuna kuna te izgradnji, a tu je i uređenje sportskih terena u Podgori, gdje će se graditi igralište s umjetnom travom, koju bi nam trebao donirati HNS, zatim zatvoreni teniski teren te prostori za Krapinski sportski savez i udruge koje nemaju svojih prostora. Dakle, svi krediti koji se uzimaju, odnose se na djecu i mlade – objasnio je gradonačelnik te dodao da su povećani i iznosi za stipendiranja učenika i studenata, za sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima i za sufinanciranje boravka djece u krapinskim vrtićima.
– Osim navedenih kapitalnih projekata, tu je i niz drugih značajnih stavki. Za građenje komunalne infrastrukture, izgradnju, sanaciju klizišta te sanaciju, modernizaciju nerazvrstanih cesta i javnih površina planiran je iznos od 4,4 milijuna kuna, zatim 1,5 milijuna kuna planirano je za izgradnju četiri nova dječja igrališta – Žutnica, Zagora, Tkalci 1 i Tkalci 2. Tu je i milijun kuna za izgradnju i rekonstrukciju komunalnih vodnih građevina, a nešto manje od pola milijuna kuna predviđeno je za dogradnju javne rasvjete – nabrojao je Gregurović.

“Nije razvojan”

Glavne zamjerke oporbe koja je glasala protiv prijedloga takvog proračuna, istaknuo je Željko Pavić (SDP), su da proračun nije dovoljno razvojan, odnosno da je smanjena stavka za sufinanciranje priključaka brzog interneta, tzv. optike, koja danas poduzećima znači ono što je prije stotinjak godina značila električna energija, da se nije prodalo ni jedno zemljište u Poslovnoj zoni te da se ne bi trebala raditi energetska obnova zgrade u ŠRC-u Podgora, koja je u jako lošem stanju, već je rekao da bi bilo bolje da se taj objekt sruši i da se na njegovom mjestu napravi nova, energetski učinkovita zgrada.

Željko Pavić (SDP)
Željko Pavić (SDP)
Irena Šafranko (SDP)
Irena Šafranko (SDP)
Zoran Čavužić (nezavisni)
Zoran Čavužić (nezavisni)

Istaknuo je pritom i čuđenje povećanjem proračuna za više od 30 posto u odnosu na projekciju za 2019. godinu, koja je rađena prije godinu dana, a iznosila je 41,6 milijuna kuna.
– Što se tiče projekta za energetski učinkovitost – prošli smo na natječaju i dobili 1,3 milijuna kuna. Projekt je rađen za postojeći objekt. Zar nećemo taj novac? A sve što smo prijavili ove godine, nismo ubacivali u proračun tako dugo dok nemamo rezultate. Da stavimo sve naše projekte u projekcije, one bi bile daleko veće, ali pokušavamo ih slagati onako za što znamo da bi bilo realno, a ne raditi listu želja – objasnio je Gregurović.
Prijedlog proračuna usvojen je s devet glasova za, šest protiv i dva suzdržana.

Predsjednik Gradskog vijeća Krapine Ivica Hršak
Predsjednik Gradskog vijeća Krapine Ivica Hršak

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba