Primopredaja izvršena u skladištu Ravnateljstva za robne zalihe u Zaboku, a nazočio je i ministar Darko Horvat – uz hranu, donirane i pumpe visokog kapaciteta za pet hrvatskih DVD-ova

Za potrebe prehrane najsiromašnijih, Ministarstvo gospodarstva iz robnih zaliha izdvojilo 216 tona prehrambenih proizvoda

Objavljeno: 17.12.2018. zagorjeinternational

Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta isporučilo je jednokratnu pomoć u prehrambenim proizvodima biskupijskim i nadbiskupijskim Caritasima, Merhametu i Pravoslavnoj crkvi za potrebe prehrane najsiromašnijih građana i osoba koje koriste organizirani način prehrane putem pučkih kuhinja. Isporuka 216 tona robe izvršena je u skladištu Ravnateljstva za robne zalihe Zabok, a nazočio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.
– Ovo polako postaje tradicija. Dakle, uz ovogodišnji Uskrs te uz ovogodišnji Božić Vlada Republike Hrvatske svojom odlukom, a Ravnateljstvo za robne zalihe svojom aktivnošću, otpušta dio prehrambenih proizvoda iz svojih zaliha i dodjeljuje ih Caritasu, jer smo sigurni da na taj način činimo s jedne strane dobro djelo, a s druge strane, sigurni smo da ta hrana koja je trenutno u ingerenciji Vlade Republike Hrvatske, dolazi u ruke onih najpotrebnijih. Za Uskrs, radilo se o iznosu od otprilike četiri milijuna kuna, sada, pred Božić, gotovo četiri milijuna kuna. Uključeno je otprilike 35 tona riže, 15 tona tvrdog i polutvrdog sira, i brojni drugi proizvodi, u obliku konzervi i slično. Dakle, sve ono što zadovoljava potrebe malog, običnog čovjeka, otpušta se iz kontingenta robnih rezervi i dodjeljuje Caritasu, sa željom, nadom i uvjerenjem da će do Božića svi oni kojima je to potrebno, dobiti barem jedan mali skromni poklon, ne samo od Vlade, nego i od svih onih ljudi koji kroz cijelu godinu brinu o siromašnima i potrebitima – istaknuo je ministar Horvat, kojemu je na vrijednoj donaciji zahvalio o. Ivan Radeljak, ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije.
Svečanom uručenju donacije nazočila je i ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar.

“Kucati i tražiti”

– Ovo je petnestogodišnja tradicija. Mi tražimo i Vlada svaki puta reagira, i sigurno smo da će opet reagirati. Kucat ćemo i tražiti. Teško je tražiti za sebe osobno, ali kada čovjek traži za siromaha, bijednika, nevoljnika, nije teško i mi ćemo tako nastaviti. 216 tona robe koju smo dobili ide na 21 lokaciju u Hrvatskoj te u Banja Luku u Bosni i Hercegovini. Uključeni su biskupijski nadbiskupijski Caritasi, koji raspodjeluju zalihe po župama, a vukovarsku i kninsku župu, koje su nam posebno prirasle srce, direktno darujemo. Ljudima to ne riješi problem, ali ako ne trebaju kupiti barem neke stvari, onda taj novac mogu usmjeriti na nešto drugo i to je velika stvar. Ne dobivaju samo rimokatolici, nego svi oni kojima pomoć treba. Dakle, u raspodjeli ovih robnih zaliha sudjelovat će i islamska i pravoslavna zajednica – pojasnio je o. Radeljak.
Uz prehrambene proizvode, tom je prilikom izvršena i druga vrijedna donacija.
– Robne rezerve svake godine investiraju i stvaraju jedan tehnički kontinegnt potrebnih strojeva i alata s kojima smo u mogućnosti intervenirati, zlu ne trebalo, ako se priroda okrene protiv čovjeka. Ove godine smo tako investirali deset milijuna kuna u nabavu pumpi visokog kapaciteta, sofisticiranog hrvatskog proizvoda, a dodjeljujemo ih javnim vatrogasnim postrojbama u Županji, Prelogu, Dubrovniku, Zadru i Virovitici. Ovo je druga ovakva akcija, prošle smo godine nabavili dodatnih pet, tako da u ovom trenutku pokrivamo ona slivna područja u kojima bi se eventualno ovakvi ekscesi u obliku poplave mogli dogoditi, da bismo u trenutku ako i kada se to dogodi, imali adekvatnu i struku i alat da što je prije moguće saniramo posljedice takvih nemilih događaja – istaknuo je Horvat.

Prvi puta

Pumpu za svoj DVD Županja preuzeo je Mladen Mikić.
– DVD Županja pokriva područje bivše općine Županja, kojoj pripada i Gunja, a kada spomenem Gunju i 2014. godinu, mislim da je sve jasno. Mi inače na raspolaganju imamo prijenosne pumpe koje imaju daleko manji kapacitet, od tri do pet tisuća litara, a ovako veliku pumpu nismo koristili. Meni je ovo prvi puta da vidim ovako nešto – rekao je Mikić. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba