KONFERENCIJA ZA MEDIJE: Potpredsjednik Sabora RH Siniša Hajdaš Dončić i SDP-ov saborski zastupnik Marko Vešligaj nezadovoljni su aktivnostima Vlade RH na području KZŽ

“Osigurano je premalo novca za cestogradnju i brdsko – planinska područja, a još ni ne znamo tko će u Zagorju dobiti taj status“

Objavljeno: 17.12.2018. ivanabelosevic

Potpredsjednik Sabora RH Siniša Hajdaš Dončić i SDP-ov saborski zastupnik Marko Vešligaj u prostorima SDP-a u Zaboku održali su konferenciju za medije, na kojoj su istaknuli kako nisu zadovoljni aktivnostima Vlade Republike Hrvatske za područje Krapinsko – zagorske županije.

– Primjećujem jednu neambicioznost u infrastrukturnim projektima, žao mi je što su Hrvatske ceste drastično smanjile financijska sredstva za završetak brze ceste Mokrice – Bedekovčina – Zlatar Bistrica – Marija Bistrica – Popovec. Vidim da je taj novac preusmjeren na neke druge dijelove Hrvatske. Svi ti projekti bili su ugovoreni još u periodu 2014. – 2016. dok je premijer bio Zoran Milanović. Zadnjom odlukom ministra Butkovića u raspodjeli sredstava za Županijske uprave za ceste, najmanje, 2,5 milijuna kuna, dobio je ŽUC Krapinsko – zagorske županije. Naravno uz neke ŽUC-eve, gdje najvjerojatnije HDZ nema svoje župane – rekao je Hajdaš Dončić te dodao:

85 JLS

– Kolegu Vešligaja pohvalio bih za izrazitu aktivnost oko Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, jer je njegovim lobiranjem omogućeno da Bolnica može imati svoju hitnu službu, što je vrlo važno za stanovnike Krapinskih Toplica. Možda se vladajući trgnu, opamete i shvate da je ovaj dio Hrvatske jedan od najboljih što se tiče gospodarstva i zaposlenosti, pa bi taj dio kroz različite aktivnosti i projekte, trebalo jače financirati – naglasio je Hajdaš Dončić.

Marko Vešligaj govorio je o Zakonu o brdsko – planinskom području i istaknuo da od njega jako puno očekuje cijela Krapinsko – zagorska županija.

– 85 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj će dobiti status brdsko – planinskih područja, međutim zakon je vrlo netransparentan, jer još uvijek ne znamo koje će to jedinice biti, a tu će odluku donijeti Vlada Republike Hrvatske. U tih 85 jedinica, teško da će biti sve 32 iz Krapinsko – zagorske županije, pa  će stanovnici nekih od njih biti uvelike diskriminirani samo zbog toga što njihova jedinica neće imati taj status. To je prvi problem, a drugi je što su za to osigurana premala financijska sredstva, jer je 40 milijuna kuna premalo. Kolega Hajdaš Dončić i ja smo predlagali 80 milijuna kuna, čime bi se dobio iznos koji je potreban da bi se oživjela ta područja, kako bi stanovnici ostali živjeti na našim bregima, jer to nije novac namijenjen samo za infrastrukturu, nego su to i poticaji i pomoći za stanovnike na tim područjima. Mislim da je zakon dosta loš za Krapinsko – zagorsku županiju – dodao je Vešligaj.

20 amandmana

Dodao je kako su u Saboru u 2018. godini tražili ono što je realno, a to se ticalo problema oko zimske službe, klizišta i elementarnih nepogoda.

– Neki prijedlozi nisu bili prihvaćeni, a neki jesu. Željeli bismo za Zagorje puno više i s pozicije oporbe borit ćemo se i dalje za interese stanovnika Krapinsko – zagorske županije – zaključio je Vešligaj.

Zastupnici Hajdaš Dončić i Marko Vešligaj iznijeli su svoju saborsku statistiku. Ove godine su u  Saboru u ime Kluba zastupnika SDP–a i u pojedinačnim raspravama ukupno govorili 285 puta. Kao potpredsjednik Sabora, Siniša Hajdaš Dončić vodio je plenarnu sjednicu 40 puta, postavili su 24 zastupnička pitanja predsjedniku Vlade ili ministrima u Vladi te podnijeli 20 amandmana na osam zakona.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba