GODINA IZGRADNJE VRTIĆA: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kroz mjeru 7.4.1, za gradnju vrtića na području Krapinsko – zagorske županije osigurala 100-tinjak milijuna kuna potpora

NAJLJEPŠA BOŽIĆNA ČESTITKA: “U 2019. godini u Zagorju će niknuti 10 novih vrtića, a tri će se obnoviti – ovo je možda i najveći ikada realiziran program, koji u svojoj srži ima obitelj i naše najmlađe”

Objavljeno: 17.12.2018. Alen Brodar

U prostorima HDZ-a KZŽ u Krapini, saborski zastupnik Žarko Tušek je u društvu ravnatelja Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe, Zdravka Tušeka, gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka, načelnice Lobora Ljubice Jembrih, zlatarske vijećnice Darinke Sviben te predsjednika Mladeži HDZ-a KZŽ Martina Turčina, predstavio novi ciklus investicija u Krapinsko – zagorsku županiju. Radi se o potporama Ministarstva poljoprivrede kroz mjeru 7.4.1., kroz kojih će na područje Krapinsko – zagorske županije za gradnju vrtića stići stotinjak milijuna kuna.

Bolji standard

– Svakodnevno smo svjedoci velikih potreba koje naše jedinice lokalne samouprave, naš ruralni prostor ima, prije svega u zadovoljavanju osnovnih životnih standarda, bez kojih je nezamisliv ostanak na ovim prostorima. Svjedočimo velikom investicijskom ciklusu u prometnu, komunalnu i javnu infrastrukturu, koji danas već ozbiljno prelazi dvije milijarde kuna samo na području Krapinsko – zagorske županije, no mjera 7.4.1 – operativni program izgradnje vrtića,možda je i najveći do sada realiziran program koji u svojoj srži ima obitelj, mlade ljude, one naše najmlađe. Stoga s ponosom konstatiram, da je radom Ministarstva poljoprivrede i ministra Tolušića te donošenjem političke odluke aktualne Vlade i premijera Plenkovića, pred finalizacijom program koji će doista promijeniti životni standard ruralnog prostora u cijelosti, a samim time i Krapinsko – zagorske županije. Tako će 2019. godina biti zabilježena kao godina izgradnje vrtića, jer je osigurana gotovo milijarda kuna za vrtiće diljem Hrvatske. Posebno želim naglasiti, obitelj i djeca nisu i ne mogu biti stvar bilo kakvih političkih dijeljenja. Upravo je zato naporima Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH osiguran novac diljem Hrvatske, tako i naše županije. Svi koji su pripremili urednu projektnu dokumentaciju i koji će provesti propisanu javnu nabavu, dobit će potporu za izgradnju vrtića. S područja Krapinsko – zagorske županije trenutno je 14 prijavljenih projekata, a očekuje se pozitivno rješenje za njih 13. Krapinsko – zagorska županije, svi naši gradovi i općine i sve naše male Zagorke i Zagorci te njihovi roditelja, za izgradnju vrtića prema projektima koji su pripremljeni, dobit će gotovo 100 milijuna kuna potpora – najavio je Žarko Tušek.
Ako sve bude kako treba, tako će gradovi Klanjec i Zlatar te općine Bedekovčina, Gornja Stubica, Đurmanec, Mihovljan, Budinščina, Lobor, Marija Bistrica, i Sveti Križ Začretje dobiti maksimalni iznos potpore od 7,4 milijuna kuna. Općina Mače dobit će 7,1 milijuna kuna, Tuhelj 6,6 milijuna, a grad Oroslavje 4,1 milijuna kuna.
– Mislim da se radi o mjeri koja je jedna od onih “povijesnih”, takvi se projekti ne događaju često. U jednom novom investicijskom ciklusu, ovog puta za naše najmlađe to znači veliko podizanje standarda i kvalitete života na cijelom području Krapinsko – zagorske županije – zaključio je Tušek.
Ravnatelj HPŠSSS-a Zdravko Tušek dodao je kako su ove potpore rezultat napornog rada Ministarstva poljoprivrede te svih agencija i službi u njegovom sastavu.

Ulaganja u poljoprivredu

– Upravo takvim radom u posljednje dvije godine na području Krapinsko – zagorske županije odobrena su sredstva za više od 200 investicija, a radi se prije svega o mjerama 4, 5, 6, 7 i 8. To je više od 210 milijuna kuna koje su uložene iz Fonda za ruralni razvoj, a ako tome pridodamo da je upravo ova Vlada unatrag dvije godine isplatila više od 110 milijuna kuna za razne potpore iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, radi se o više od 330 milijuna kuna sredstava koje je isplatilo Ministarstvo poljoprivrede na području KZŽ. Nikad u povijesti Hrvatske nije toliko isplaćeno za poljoprivredu i za razvoj lokalne, odnosno ruralne infrastrukture. Sad, kad pridodamo i ovih 100-tinjak milijuna kuna, moramo govoriti o tome da je HDZ-ova Vlada s koalicijskim partnerima napravila maksimalni iskorak te ostvaruje povijesne rezultate po pitanju ulaganja u komunalnu i drugu infrastrukturu, bitnu za razvoj naših ruralnih prostora, posebice našeg Hrvatskog zagorja – rekao je Zdravko Tušek, najavivši da će se u narednoj godini raspisati još nekoliko natječaja iz programa ruralnog razvoja.
Obratila se novinarima i zlatarska vijećnica Darinka Sviben, rekavši da će ovime sva djeca sa zlatarskog područja imati adekvatan smještaj u vrtiću ili jaslicama.
Načelnica Lobora Ljubica Jembrih rekla je kako roditelji s područja njene općine uistinu imaju problem po pitanju čuvanja djece te mnogi nisu imali mogućnost stupiti u radni odnos, upravo zato što nisu imali gdje ostaviti svoju djecu.

Strateški projekt

– U svim vrtićima i igraonicama liste čekanja su predugačke te će ova mjera itekako pomoći. Provodimo razne demografske mjere, kako bismo mladim roditeljima olakšali život u ruralnim područjima, kao što su verificirani programi igraonica i predškola, međutim to nije dovoljno da bismo zadovoljili osnovne uvjete za naše najmlađe. I sama sam majka, sada već odrasle djece, te sam sama prolazila kroz iste probleme i razumijem nezadovoljstvo roditelja. Izgradnja dječjeg vrtića u Loboru strateški je i najveći kapitalni projekt, koji sada ide u realizaciju. Kapacitet će mu biti za 80-ero djece te ćemo tako svakom djetetu biti u mogućnosti pružiti kvalitetan odgojno – obrazovni rad već u ranoj i predškolskoj dobi, kroz jasličke i vrtićke skupine. Stoga se ovom prilikom zahvaljujem Vladi RH, Ministarstvu poljoprivrede i premijeru Andreju Plenkoviću na odobrenim sredstvima za izgradnju vrtića u Loboru, ali i u cijeloj Krapinsko – zagorskoj županiji te Hrvatskoj – zaključila je Jembrih, na koju se nadovezao gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, rekavši da je to za Oroslavčane velika stvar.
– Ako znamo da većina jedinice lokalne samouprave ima godišnje proračune od desetak milijuna kuna, a onda bi trebale izgraditi vrtić koji vrijedi još otprilike toliko, za mnoge je to nemoguća misija. Stoga uime svih gradonačelnika i načelnika, ali i uime sve te djece i roditelja zahvaljujem Vladi RH. Kao gradonačelnik, smatram ovo najljepšom mogućom božićnom čestitkom – zaključio je Gredičak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba