Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Zaboku održana konferencija “Mladi, alkohol i vožnja“

Rezultati anketnog ispitivanja pokazali da su djevojke odgovornije sudionice u prometu vezano uz problematiku vožnje u pijanom stanju

Objavljeno: 14.12.2018. IB

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Centru za mlade Krapinsko – zagorske županije u Zaboku, održana je konferencija “Mladi, alkohol i vožnja“. Otvorila ju je Nikolina Bertol iz Mreže udruga Zagor, a pozdravnim riječima svim prisutnima obratili su se zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, te predstavnik Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Miron Huljak. U uvodnom dijelu konferencije, dan je kratki osvrt na tijek i razvoj preventivnog programa “Bez promila“. Kroz dosadašnju provedbu programa, radilo se na uključivanju i zajedničkom radu različitih ključnih dionika iz zajednice koji se bave prevencijom, te se tako uz stalne projekte partnera, uključilo i druge dionike, poput Društva psihologa KZŽ, Odbora za sigurnost cestovnog prometa, te srednje škole i autoškole s područja županije.

Mladi vozači

Tijekom konferencije, Sandra Plečko predstavila je rezultate provedenog anketnog ispitivanja učenika i učenica srednjih škola, s  ciljem dobivanja uvida u stavove i navike mladih osoba po pitanju izlazaka, konzumacije alkohola i vožnje u alkoholiziranom stanju. Anketno ispitivanje je pokazalo kako su ispitanice ženskog spola nešto odgovornije sudionice u prometu od ispitanika muškog spola. Rezultati pokazuju i kako se većina mladih odgovorno ponaša prilikom izlaska i konzumacije alkohola. Isto tako, većina ispitanih koji posjeduju vozačku dozvolu, odgovorno se ponaša u prometu, no još uvijek postoji mali postotak mladih koji nisu odgovorni i svjesni posljedica te je upravo radi njih potreban daljnji nastavak preventivnih mjera i preventivnih projekata, rekla je Plečko. Predstavnik Policijske uprave krapinsko – zagorske Robert Pavić prezentirao je temu “Mladi vozači i njihova uloga u smanjivanju stradavanja u prometu na cesti“. Sudionici su imali prilike čuti koji su to osnovni čimbenici sigurnosti cestovnog prometa, koje greške rade mladi vozači te koji su najčešći uzroci prometnih nesreća izazvanih od strane mladih vozača.

Prevencija ovisnosti

O tome što potiče mlade na konzumaciju alkohola i što društvo može učiniti po pitanju prevencije, govorila je Dina Belošević, predstavnica Društva psihologa KZŽ.

– Prevencija ovisnosti kod mladih zahtjeva provedbu niza postupaka usmjerenih osnaživanju mladih za zdrave stilove života, razvoju djelotvornih roditeljskih postupaka, stvaranju podržavajućeg školskog ozračja, poticanju međusobne pomoći među vršnjacima i promicanju zdravog društvenog ozračja – rekla je Belošević.

Pri kraju konferencije, premijerno je prikazan promotivni video “Bez promila“, koji je izradila Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a koji prikazuje posljedice vožnje pod utjecajem alkohola. Video je dostupan na službenoj stranici i YouTube kanalu Mreže udruga Zagor.

Konferencija je održana u okviru projekta “Bez promila”, kojeg provode Mreža udruga Zagor, Policijska uprava krapinsko – zagorska, Udruga Regenerator i KZŽ, a sufinanciran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba