Zagorski policajci prošlog su mjeseca obavili očevid kod 51 prometne nesreće i utvrdili 1193 prometna prekršaja

BRZINA I DALJE KOBNA: U studenom srećom bez poginulih, no tri su osobe teško, a 19 ih je lakše ozlijeđeno

Objavljeno: 14.12.2018. AB

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske u studenom su obavili očevid kod 51 prometne nesreće, što je za 20,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Pritom nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, a u 14 nesreća s ozlijeđenima, tri su osobe zadobile teške, a 19 osoba lakše ozljede, dok je u 37 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. Broj nesreća s ozlijeđenim osobama je tako također u padu, i to za 30 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta za 15,9 posto. Ukupno je u nesrećama bilo 102 sudionika, od kojih je 13 bilo pod utjecajem alkohola.

Od 20 do 40 godina

Najviše nastradalih osoba, njih 12, životne je dobi od 20 do 40 godina, a i općenito je najviše sudionika u prometnim nesrećama bilo te dobi.

Brzina je i dalje  bila najčešći uzrok prometnih nesreća – 14 ih je izazvano upravo zbog neprilagođene ili neprimjerene brzine, a zanimljivo je kako je, prema vrstama, najviše bilo bočnih sudara, također 14. Kritični dan prema broju obavljenih očevida bio je četvrtak, s 11 obavljenih očevida, a najsigurnije su bile srijeda i nedjelja, s po tri obavljena očevida.

U studenom su evidentirana i 1193 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a više od polovice, točnije 623 su se odnosila na brzinu. Slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (73) i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (36). Utvrđeno je i 20 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 14 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, po sedam prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta i isto toliko prekršaja odbijanja alkotestiranja, kao i dva prekršaja nekorištenja zaštitne kacige.

14.370 prekršaja

Inače je u prvih 11 mjeseci ove godine obavljen očevid kod 595 prometnih nesreća, od čega ih je pet bilo s poginulima, pri čemu je isto toliko ljudi smrtno stradalo. U 176 nesreća s ozlijeđenim osobama, 47 ih je zadobilo teže, a 212 lakše ozljede, dok je u 414 prometnih nesreća nastala materijalna šteta. U istom je vremenu ukupno evidentirano 14.370 prometnih prekršaja.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba