ŠTO JE ISTINA, A ŠTO LAŽ: Je li Europa zaista ugrožena?

U Zaboku raspravom na temu “Što znamo o migrantima“, obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Objavljeno: 11.12.2018. zagorjeinternational

Jučer je raspravom na temu “Što znamo o migrantima“, u Centru za mlade u Zaboku obilježen Međunarodni dan ljudskih prava. Izlagali su pisac i novinar Hrvoje Ivančić, Dražen Klarić i Martina Prokl Predragović iz Isusovačke službe za izbjeglice te Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

Globalne sile

Sudionici su kroz razgovor pokušali odgovoriti na niz tema, među kojima je i pitanje jesu li slike i priče o migrantima, koje preplavljuju društvene mreže i male ekrane, realno prikazane, odnosno, što je istina, a što su lažne vijesti, vezano uz priče o “migrantima koji dolaze u milijunima pokoriti Europu, o djeci koja spavaju na snijegu, ljudima koji pokušavaju preživjeti i pronaći bolji život, ženama koje migranti siluju te o teroristima koji se infiltriraju među poštene izbjeglice”. Raspravljalo se i o tome zašto svjedočimo migracijama u ovolikim razmjerima baš sad, kakve to ima veze s globalnim političkim silama i procesima, je li Europa zaista ugrožena i od koga te tko su migranti koji žive u Hrvatskoj. Događanju je nazočila i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, a organizirala ga je neformalna inicijativa građana uz podršku Mreže udruga Zagor.

Opća deklaracija

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. prosinca, na dan kada su članice Ujedinjenih naroda, nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata, zaključile “nikad više“ i potpisale Opću deklaraciju o ljudskim pravima, 1948. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba