“NI LIJEVO, NI DESNO – SAMO NAPRIJED”: Na konferenciji za medije HNS-a KZŽ, v. d. predsjednika stranke Robert Šplajt, uz pohvale ministarstvima graditeljstva te znanosti i obrazovanja, istaknuo je i da stranka možda jest malo oslabila po broju vijećnika u Skupštini KZŽ, ali sigurno nije po ljudima i projektima

“Kao što rade naši ministri Štromar i Divjak, radi i zagorski HNS – s jasnom vizijom razvoja i napretka, s ljudima koji su javni interes stavili ispred svega drugog”

Objavljeno: 10.12.2018. Alen Brodar

U Krapini je u prostorijama HNS-a KZŽ održana konferencija za novinare, na kojoj se v.d. predsjednika županijske organizacije stranke Robert Šplajt, u prisutnosti krapinsko – zagorskog dožupana Fereka – Jambreka, predsjednika Gradskog vijeća Zaboka Žarka Ivančića i zamjenika načelnika Gornje Stubice Vladimira Škvorca osvrnuo na projekte i planove za 2019. godinu Ministarstva graditeljstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja, na čijem su čelu upravo HNS-ovci, Predrag Štromar i Blaženka Divjak.
– Moram prije svega reći i da nedavna događanja u županijskom HNS-u i neki odlasci iz stranke nisu poljuljali zagorski HNS. Istina, možda smo oslabili po broju vijećnika u Županijskoj skupštini KZŽ, međutim u kvalitetnim ljudima i projektima sigurno nismo. HNS je ulaskom u Vladu preuzeo odgovornost za resore obrazovanja i graditeljstva te upravo kroz te resore nudi rješenja za konkretne probleme – obrazovnu reformu, programe energetske učinkovitosti, subvencioniranje stambenih kredita, poticajnu stanogradnju te sanaciju klizišta – sve su to konkretne mjere koje doprinose poboljšanju kvalitete života naših sugrađana – kazao je Šplajt.

Škola za život

Dodao je kako je dokaz da Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministricom Divjak radi odličan, pohvala Europske komisije, za ambicioznu provedbu reforme obrazovanja, u koju je kroz eksperimentalni program “Škola za život” uključeno i pet zagorskih škola.

– Uskoro se donosi i zakon o udžbenicima kojim će se omogućiti lakše torbe, niže cijene udžbenika i više digitalne nastave. Ministarstvo je osiguralo novih 100 milijuna kuna za studentske prakse, razvoj praktičnih vještina naših budućih mladih stručnjaka i upoznavanje s poslodavcima. Zadovoljni smo što se posebno vodi briga o zagorskim studentima, pa je Ministarstvo obrazovanja osiguralo dodatnih 4,1 milijuna kuna, koji će se iskoristiti za realizaciju projekta zagorskog Veleučilišta kao državnog, na čemu intenzivno rade ministrica Divjak i potpredsjednik Vlade Štromar, čime će naši studenti napokon će imati mogućnost za jeftinije, a kvalitetnije i bolje obrazovanje – objasnio je Šplajt.
Istaknuo je kako je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja tijekom ove godine iz EU fondova povuklo preko 276 milijuna kuna, što je 37 posto više od planiranog, a da je dio tog novca kroz različite programe usmjeren i prema Krapinsko – zagorskoj županiji.
– Na području naše županije provode se projekti odobreni od Ministarstva graditeljstva ukupne vrijednosti preko 68,2 milijuna kuna. U sklopu programa stambenog zbrinjavanja Ministarstva graditeljstva, za one kojima su kuće srušene ili oštećene zbog klizišta, od ukupno 69 pristiglih prijava, 35 je iz naše županije. Upravo zahvaljujući naporima potpredsjednika Vlade Štromara i amandmanima Kluba zastupnika HNS-a, problem klizišta kojim je posebno opterećena Krapinsko – zagorska županija, napokon se sustavno rješava. Za tu je namjenu za iduću godinu u proračunu osigurano 50 milijuna kuna. Ovo je rad i rezultat HNS-a u Krapinsko zagorskoj županiji, to su konkretne brojke. Upravo kao što rade naši ministri, tako radi i zagorski HNS – s jasnom vizijom razvoja i napretka, s ljudima koji su javni interes stavili ispred svega drugog. Ne zanimaju nas ni lijevi ni desni, želimo samo naprijed. Zanima nas rad i politika u službi građana, rezultat kojim ćemo omogućiti jednakomjerni razvoj svakog dijela naše županije i politika koja će život našim Zagorkama i Zagorcima učiniti boljim – zaključio je Šplajt.

Velik dio u KZŽ

Dožupan Anđelko Ferek – Jambrek pak je pohvalio odličnu suradnju Krapinsko – zagorske županije sa spomenutim ministarstvima.

– To potvrđuje i činjenica da trenutno imamo četiri škole u energetskoj obnovi, a zahvaljujući Ministarstvu graditeljstva i Fondu za energetsku učinkovitost, prijavljeno je još šest zagorskih škola za sljedeće razdoblje i sve su prošle na natječaju. Uz sve projekte koje provodimo, to je dodatnih 40-ak milijuna kuna za obnovu naših škola. Što se pak tiče klizišta, zahvaljujući HNS-u, a ne pojedincima, za njihovu sanaciju u proračunu Hrvatskih voda osigurano je 50 milijuna kuna, od čega očekujemo da će veliki dio doći upravo u Krapinsko – zagorsku županiju, koja je i među najugroženijima. Ono što je bitno, jest da će za jedan dio tog novca moći aplicirati i Županijska uprava za ceste, što do sada nije bio slučaj – objasnio je Ferek – Jambrek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba