U sklopu projekta “Očuvanje digniteta Domovinskog rata i promicanje istine o Domovinskom ratu”, održano je nekoliko predavanja u školama Krapinsko – zagorske županije. Prva tema bila je obrana Vukovara, a na predavanju se sudjelovali branitelji koji su branili Vukovar – Tomislav Bedeniković, član Udruge “Tigrovi” i Udruge Specijalne jedinice policije Barun, Ivan Klasić, član Udruge hrvatskih branitelja Pregrada, Davor Kantolić, član udruga Tigrovi i Gromovi i Žarko Fruk, član HVIDRA-e Zabok.

Maslenica, Bljesak i Oluja

Branitelji su učenicima iznijeli svoja svjedočanstva vezana uz obranu Vukovara, a moderator predavanja bio je Mladen Ptičar, inicijator projekta, koji nam je otkrio kako je projekt jedinstven po tome što među prvima obrađuje temu zarobljeništva u logorima, uz svjedočanstva preživjelih logoraša iz Hrvatskog zagorja.

Uz obranu Vukovara i zarobljeništvo u logorima, u sklopu projekta bit će obrađene i teme Maslenica, Bljesak i Oluja.

Produbljivanje zajedništva

– S obzirom na to da je projekt i plan rada dobio vrlo pozitivno mišljenje struke, posebno Agencije za odgoj i obrazovanje, nosioci aktivnosti pozvani su na stručni skup povjesničara Krapinsko – zagorske županije da prezentiraju svoj projekt, a posebno temu zarobljeništvo u logoru, kao jedinstvenu na nacionalnoj razini. Osim promicanja istine o Domovinskom ratu, drugi cilj projekta je i produbljivanje zajedništva među braniteljima, posebice u Krapinsko – zagorskoj županiji – otkrio nam je Ptičar, koji dodaje kako je nakon prvih odrađenih predavanja u Srednjoj školi Pregrada, Zlatar i Konjščina, povećana motiviranost branitelja za sudjelovanje u projektu.