ZAKLADA ANA RUKAVINA: Svi zdravi građani od 18 do 40 godina, pozvani su sutra od 10 do 12 sati u Sivu dvoranu OB Zabok, da se upišu u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

LIJEK JE U NAMA: Odvojite malo vremena i darujte matične stanice, možda ćete baš vi nekome spasiti život

Objavljeno: 05.12.2018. AB

Zaklada Ana Rukavina ovog će četvrtka u Zaboku, od 10 do 12 sati, održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Druga ovogodišnja akcija upisa u Hrvatski registar, održat će se u Sivoj dvorani Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, na inicijativu ravnatelja Tihomira Vančine i djelatnika OB Zabok, kako bi u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.
U Hrvatski registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina, a proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju, kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.
– Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote – kažu u Zakladi Ana Rukavina, čijim je djelovanjem u Hrvatski registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), do sada upisano 60.521 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 98 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba