Uz blagdan sv. Barbare, u Bedekovčini se slavi Dan općine i župe – načelnik na svečanoj sjednici istaknuo kako su u proteklih godinu dana realizirani projekti vrijedni više od 5,5 milijuna kuna

BILO BI TO OSTVARENJE SNA: “Nadamo se da će Općina uskoro postati vlasnik Bedekovčanskih jezera jer to je preduvjet našeg razvoja”

Objavljeno: 04.12.2018. zagorjeinternational

Uz blagdan sv. Barbare, općina i Župa Bedekovčina slave svoj Dan. Tim povodom, u župnoj je crkvi proslavljena sveta misa, a zatim je u Vatrogasnom domu održana svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Željko Novosel, a prisutnima se obratila i dječja gradonačelnica Matea Groš.
O aktualnim projektima i budućim planovima govorio je načelnik Daro Ban, koji je istaknuo kako je dokaz kvalitete rada u Općini činjenica da je općinski proračun u dvije godine povećan za deset milijuna kuna. Ove godine, nastavio je načelnik, u općini Bedekovčina započeo je projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa te izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta, kreiran je Lokalni program djelovanja za mlade, izrađena je projektno – tehnička dokumentacija za rekonstrukciju Stare škole i Dječjeg vrtića Bedekovčina, te je uređen i opremljen prostor knjižnice u Brestovcu Orehovičkom. Svi ti projekti vrijedni su oko 5.579.000 kuna.
Načelnik Ban je istaknuo i kako se trenutno čekaju odluke za tri velika projekta – rekonstrukciju i dogradnju DV-a, kojemu bi se realizacijom projekta kapacitet povećao na 115 djece, zatim projekt rekonstrukcije društvenog doma u Martincu Orehovičkom te projekt “Mali princ”, usmjeren na pružanje pomoći djeci s teškoćama u razvoju. U svrhu poticanja poduzetništva, Općina je donijela Program poticanja poduzetništva, vrijedan 115 tisuća kuna, a krenula je i s otkupom zemljišta u Gospodarskoj zoni Bedekovčina. U pripremi za prijavu i provedbu u 2019. godini je uređenje pet dječjih igrališta, izrada projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje sportskih terena te centra za posjetitelje na Bedekovčanskim jezerima, prijava projekta energetske obnove društvenog doma Križanče i rekonstrukcije Stare škole Grgić, te izrada projektno – tehničke dokumentacije za proširenje mreže javne rasvjete po cijelom području općine. Načelnik je rekao kako se nada i da će u 2019. godini biti ponovljen natječaj za tip operacije 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta, s obzirom na to da Općina ima ishođenu građevinsku dozvolu za izgradnju Magdalenićeve ulice, a na ponovljen poziv čeka se već godinu i pol.

Industrijska baština

Među prioritetima je i dobivanje vlasništva nad Bedekovčanskim jezerima.
– Završena je procjena vrijednosti nekretnina na Bedekovčanskim jezerima, kao i drugih objekata koji su u vlasništvu Republike Hrvatske, ko što je Spomen dom u Poznanovcu, te će do kraja godine Ministarstvu državne imovine biti upućen ponovljeni zahtjev za darivanjem navedenih nekretnina Općini, sukladno novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom, kako bi konačno, nakon dugogodišnjih pregovora, Općina postala vlasnik Bedekovčanskih jezera, što je jedan od glavnih preduvjeta za gospodarski, turistički i društveni razvoj općine – zaključio je Ban.
Na svečanoj sjednici bila je zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.
– Pratimo vaš razvoj, posebno gospodarstva, malih poduzeća, obrtnika i izvoznika. Planiranjem otkupa zemljišta u Gospodarskoj zoni Bedekovčina privući ćete nove investitore, a razvoj naših susjeda, je i naš razvoj, kao i razvoj Krapinsko – zagorske županije – istaknula je Đurek.
Saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj rekao je kako je Bedekovčina općina sa snažnom industrijskom baštinom.
– Industrija je, nažalost, u posljednje vrijeme doživjela pad, no, s izgradnjom brze ceste, koja vjerujem da neće stati, stvaraju se prilike za novi gospodarski uzlet, koji Bedekovčina, s obzirom na tradiciju, s obzirom na položaj, zacijelo zaslužuje. Ovdje vidimo brojne aktivnosti koje na ovom području provodi civilno društvo. Bedekovčina je i jaki obrazovni centar, može se ponositi svojim školstvom i to su sve preduvjeti za razvoj koji vjerujem da će Bedekovčina doživjeti – rekao je Vešligaj.

Znaju što žele

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar za Bedekovčinu kaže da je jedna od općina koje točno znaju što žele.
– A kada imate rukovodstvo općine koje točno zna što želi, tada imate strategiju koja je vezana uz konkretne projekte i njihovu realizaciju i to se onda vidi. Ono što je potrebno posebno naglasiti, jest da je otvaranje brze ceste od Zaboka do Bedekovčine stvorilo nove perspektive za gospodarska ulaganja i mislim da je to najveći benefit, a ono za što moram posebno pohvaliti načelnika, jest dobra suradnja sa Županijom vezano uz školske ustanove. Naime, općine nemaju obavezu financirati školstvo, no mi zajednički vodimo brigu i o osnovnoj školi i o područnim školama na području općine, kao i o srednjoj školi. Zatim je tu i zajednički projekt Bajeri. Novi zakon je omogućio da se preuzme imovina i vjerujem da će se ovdje napraviti jedan ogroman iskorak što se tiče turizma, ne samo za općinu Bedekovčina, nego za čitavu Krapinsko – zagorsku županiju – zaključio je Kolar.
Na svečanoj je sjednici bila i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, kao i brojni zagorski načelnici i gradonačelnici.
Uručena su općinska priznanja, pa su tako nagrade dobili Kulturno – umjetničko društvo Bedekovčina, Slavko Tenšek, poduzeće Zaštita i kontrola Bedekovčina, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bedekovčina i Dragutin Jurčec. Nagrada za životno djelo uručena je Zdenki Špiljak, za uspješan i stručan dugogodišnji rad u Osnovnoj školi Bedekovčina, a dodijeljeno je i 28 zahvalnica. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba