Zagorski aeroklub u Pregradi prezentirao projekt čiji je cilj mlade upoznati s mogućnošću uključenja u avijatičarske aktivnosti na aerodromu u Gubaševom

JESTE LI ZNALI? S minimalno 40 letova i obukom, s 15 godina mladi mogu samostalno poletjeti, a sa 16 godina polagati za dobivanje dozvole pilota jedrilice

Objavljeno: 03.12.2018. JJ

Zagorski aeroklub je na inicijativu Hrvatske zajednice tehničke kulture Krapinsko – zagorske županije, u sklopu održavanja redovnog seminara Društva pedagoga tehničke kulture KZŽ, u Pregradi održao prezentaciju o trenutnoj mogućnosti upisa i budućeg zaposlenja mladih kroz sva zrakoplovno – tehnička zanimanja koja su na raspolaganju u RH. Prezentacija je organizirana na temelju višegodišnje zrakoplovno – tehničke suradnje Zagorskog aerokluba i Zrakoplovno – tehničke škole Rudolfa Perešina iz Velike Gorice, a održao ju je profesor Stjepan Pripeljaš, koji je informirao sve nastavnike zagorskih osnovnih škola da se u njihovu školu mogu upisati učenici koji prelaze prag od 58 bodova, i to u tri zrakoplovna profesionalna smjera.

Peti do osmi razred

U sklopu seminara Zagorski aeroklub je dodatno prezentirao pedagozima tehničke kulture zagorskih škola projekt kojim se mladima skreće pozornost na mogućnost bavljenja zrakoplovnim jedriličarstvom u Zagorskom aeroklubu. Naime, uočeno je da su mladi u KZŽ premalo upoznati s mogućnostima uključenja u avijatičarske aktivnosti na regionalnom aerodromu Gubaševo. Osmišljavanjem projekta “Razvoj tehničke kulture u sklopu ZTK KZŽ kroz zrakoplovno – tehničke aktivnosti”, Zagorski aeroklub želi da se u svakoj zagorskoj osnovnoj školi svi učenici od petog do osmog razreda upoznaju s originalnom zrakoplovnom jedrilicom raspona 15 metara, koja se doprema i sastavlja na sportskom terenu osnovne škole u kojoj bi se predstavljao projekt.

– Kroz vizualni osjet jedrilice i predavanje, mlade bi se informiralo da se pilotiranjem i temeljnom pilotskom jedriličarskom obukom na dvosjednoj jedrilici i duploj komandi s nastavnikom – instruktorom mogu početi baviti u Organizaciji za osposobljavanje pilota jedriličara u Zagorskom aeroklubu. S minimalnih 40 letova kroz temeljnu obuku, s 15 godina mogu samostalno poletjeti, a sa 16 godina mogu polagati za dozvolu pilota jedrilice (DPJ). Samo kroz zrakoplovno jedriličarstvo, mladi u tim godinama imaju zakonodavnu pravnu mogućnost bavljenja letačkom aktivnošću. Na osnovi posjedovanja trajno važeće DPJ, pilot jedriličar ima uvjet za proširenje ovlaštenja za letenje motornom jedrilicom (TMG), a što je za roditelje najkraći i najjeftiniji način daljnjeg napredovanja njihove djece do dozvole motornog pilota te daljnjeg stasanja i letenja sportskim motornim zrakoplovima s 18 godina – otkrio nam je Dragan Bakliža iz Zagorskog aerokluba, koji ovaj projekt provodi u sklopu plana rada HZTK-a KZŽ, uz potporu KZŽ.

Najmlađi član

U Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi, u sklopu spomenutog projekta, održana je prezentacija o zrakoplovnom jedriličarstvu. Nastavnik letenja Dragan Bakliža upoznao je prisutne učenike od petog do osmog razreda sa svim aktivnostima Zagorskog aerokluba i operativnim aktivnostima na aerodromu u Gubaševu. U nastavku je projekt svojim vršnjacima predstavio najmlađi član kluba Benjamin Gojšić. U prezentaciji je objašnjeno što je jedrilica, razlika između jedrilica nekad i danas, razlika između leta jedrilice i aviona, vrste jedrilica, jedriličarske discipline, kako početi letjeti i informacije o temeljnoj obuci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba