U Zlatar Bistrici na konferenciji za medije načelnik Žarko Miholić, njegov zamjenik Dražen Mikulec te župan Željko Kolar i predsjednik županijskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić poslali poruku javnosti:

NE PONOVILO SE: Zar je to princip demokracije? Hoćemo li u ovoj državi, ako se ne slažemo s nečim, batinati, tući ili prijetiti? To je za najstrožu osudu!

Objavljeno: 01.12.2018. Alen Brodar

U Zlatar Bistrici je, kao što je i najavljeno, održana konferencija za medije, na kojoj su se načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić i njegov zamjenik Dražen Mikulec, uz podršku krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i predsjednika Županijske organizacije SDP-a Siniše Hajdaša Dončića, još jednom osvrnuli na incident, koji se nakon sjednice Općinskog vijeća održane u srijedu, dogodio ispred zgrade Općine. Podsjetimo, na toj je sjednici izglasana 5. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Zlatar Bistrica, koja, tvrde neki zlatarbistrički farmeri, ide na njihovu štetu, pa se dio njih okupio na prosvjedu ispred zgrade Općine za vrijeme trajanja sporne sjednice Općinskog vijeća.

Nitratna direktiva

– Prije svega, u tu se izmjenu prostornog plana išlo zbog revoltiranosti javnosti, vezano uz nepoštivanje određenih kriterija i pravilnika koji proizlaze iz Nitratne direktive, a tiču se skladištenja gnojiva pojedinih naših gospodarstvenika koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, konkretno, peradarskom i stočarskom proizvodnjom. Nakon pisanih upozorenja koje smo mi dobili od mještana općine Zlatar Bistrica, a građani su protestirali i prema Ministarstvu poljoprivrede, koje je onda putem Inspektorata nama naložila da nešto poduzmemo u vidu mjerenja kakvoće zraka i svega što može ugrožavati život naših mještana, mi smo temeljem jednoglasne odluke Općinskog vijeća u listopadu prošle godine krenuli u izmjene prostornog plana. Dijelom zbog toga što smo trebali usklađivanje sa zakonskom regulativom, a u drugom dijelu da reguliramo zaštitu okoliša, vezano na farme. Još jednom podsjećam da naša općina ima 25 kvadratnih kilometara i na tom području čak 18 farmi – 15 peradarskih i tri stočarske. Stoga je jedinstveni prijedlog vladajuće koalicije bio da se, kao alarm našim farmerima, ugradi u prijedlog prostornog plana da se do daljnjega zabrani daljnja gradnja peradarskih farmi. Dakle, ne popratnih objekata kao što to neki žele prezentirati javnosti, već isključivo onog dijela koji se odnosi na povećanje kapaciteta proizvodnje, odnosno dodatnog širenja. Na sjednici je moj prijedlog bio da se, ako farmeri ovu odluku shvate kao alarm, i počnu se pridržavati Nitratne direktive, kroz nekih šest mjeseci, godinu dana vidi postignuto stanje, da li su oni koji se bave tom proizvodnjom spremni poštivati zakonske odredbe unutar Nitratne direktive koja je na snazi već više od godinu dana i da nakon toga na prijedlog, na normalan način, ne ovakav divljački, možemo razgovarati ponovno o eventualnim prijedlozima izmjena prostornog plana i ponuditi ga zainteresiranoj javnosti želi li to, ili ne. – objasnio je još jednom načelnik Miholić.
Ponovio je kako su raspisali javnu raspravu, javni uvid i proveli proceduru – ne u dva-tri mjeseca, već nakon više od godinu dana.
– Na javnom uvidu nismo imali ni jedno jedino očitovanje, dok se na javnoj raspravi pojavila samo jedna osoba, koja je dala podršku takvoj izmjeni plana. Stoga je 28. studenog održana sjednica Općinskog vijeća, a dan-dva ranije zaprimili smo pismo interesne skupine, koju su potpisali peradari, da se ne slažu s time, iako su propustili sve rokove za primjedbe. Vrlo brzo nakon toga stiglo je i pismo predsjednika zlatarbistričkog HDZ-a Stjepana Budena, koji je podržao taj skup, budući da su farmeri taj svoj prigovor uputili i ministru poljoprivrede Tolušiću, meni, mom tajniku, predsjedniku Općinskog vijeća, te predsjedniku Županijske organizacije HDZ-a i saborskom zastupniku Žarku Tušeku.

Moram reći da je na sjednici prisustvovao i jedan njihov predstavnik, ali kao predstavnik javnosti, koji je po završetku te točke dnevnog reda izašao iz Vijećnice te ovima ispred rekao što se govorilo na sjednici Vijeća. Moramo spomenuti i da je gospodin Renato Čehulić, koji je bio sudionik i predvodnik svega, obilazio naše vijećnike nekoliko dana prije sjednice i od njih tražio da glasuju protiv. No, vladajuća koalicija je ostala pri tom stavu, promjene prostornog plana su izglasane i u trenutku kad smo izašli sa sjednice, njih 10-ak, 15-ak počeli su nas vrijeđati i divljati. To je sličilo na linč. Vikali su “smradovi, gadovi”, što je očito normalno za njihov pojam demokracije, budući da je taj skup podržala njihova politička opcija. Da se razumijemo, ne smatram to sukobom političke opcije na vlasti i neke druge političke opcije, nije imalo te konotacije, ali činjenica je da je takav vid ponašanja podržao HDZ. Ono što je meni neshvatljivo, da je kao načelnik općine, iako su oni navodno prijavili skup, nisam od policije dobio nikakvu obavijest da će se skup i održati ispred zgrade Općine. Stoga sam policiji postavio upit i tražim obrazloženje – kazao je Miholić te nastavio:
– Ono što mi želimo, je normalan suživot i onih koji se bave gospodarstvom te su uložili značajan novac u to, ali i svih ostalih mještana, koji u tom prostoru imaju pravo na zdrav okoliš i zdrav zrak. Sve je eskaliralo s time “smradovi, gadovi”, vjerojatno smo mi neki koji smo i stvarali ovu državu, to i zaslužili. Kad se još pridoda i divljački napad na mog zamjenika, s pokušajem gušenja i vrlo ozbiljnom životnom prijetnjom koja mu je u tom trenutku izrečena, što reći. Vrlo me žalosti da vijećnici koji su glasali protiv te odluke, dakle, bili su na strani farmera, nisu ni na koji način pokušali smiriti te ljude prilikom napada. Da li je to princip demokratskog ponašanja? Hoćemo li u ovoj državi, ako se ne slažemo s nečim, batinati, tući ili prijetiti? Hoćemo li dovoditi u takve situacije naše obitelji, sigurnost naših vijećnika, sadašnjih i budućih, koji će onda dobro razmisliti kako će se izjašnjavati o određenim stvarima? Želim reći da je jedan dio tih ljudi, počevši od onih koji su bili na čelu napada, bili na lokalnim izborima na listi HDZ-a. Neka sada moji Zlatarbistričani vide što bi se desilo i kako bi se vladalo Zlatar Bistricom – ne uvažavanjem mišljenje većine i nedonošenjem demokratskih odluka. Ja sam izrazito žalostan što se to desilo te u svom vojnom i političkom životopisu imam strašno puno prijatelja iz gotovo svih stranaka i mnogo puta sam rekao da nisam opterećen političkim opcijama, ali jesam lošim ljudima kojima ništa nije sveto i koji ne priznaju mišljenje većine, odnosno javnosti. Ja sam velik dio vremena proveo u Domovinskom ratu, ali ne zato što sam bio član HDZ-a, niti zato što je Franjo Tuđman bio osnivač HDZ-a, već zbog toga što je on bio osoba koja je kao povijesna ličnost iznjedrila današnju Hrvatsku, zbog takve smo osobe svi zajedno, bez obzira na političku opciju, na osnovi pomirenja išli braniti domovinu – zaključio je Miholić.

Policijska zaštita

– Ovdje sam kao prijatelj Žarka i Dražena i kao župan, da pružim podršku načelniku i zamjeniku, vijećnicima. Ne ulazeći u meritum odluke Vijeća jer je to u njegovoj nadležnosti, neprihvatljiv je u današnje vrijeme takav način izražavanja nezadovoljstva, vrijeđanje osoba na osobnoj razini, prijetnje i ucjene, a o fizičkom nasrtaju uopće ne želim govoriti. Mi na dnevnoj razini donosimo odluke, za te odluke smo odgovorni ljudima koji su nas izabrali i odgovorni smo da stvaramo uvjete za bolji život svih ljudi. U takvim okolnostima se uvijek nađe određena ciljana skupina koja je nezadovoljna, no takav pristup rješavanju problema je nedopustiv i najoštrije osuđujem ovo što se dogodilo. Vrijeđati na osobnoj razini čovjeka koji je bio zapovjednik 103. Zagorske brigade u Oluji je jednostavno neprihvatljivo. Ja bih sjedio u bilo kojoj općini ili gradu u Zagorju da se napad dogodio na bilo kojeg načelnika i gradonačelnika, bez obzira iz koje političke opcije dolazi. Ovo se više nikada ne smije dogoditi niti jednom načelniku, gradonačelniku, županu ili ne daj Bože premijeru, a minimum što mogu napraviti ti ljudi je da se javno ispričaju ovim ljudima. Također, nadam da će institucije odraditi svoj posao – rekao je Kolar, dok je Mladen Mikulec, još uvijek vidno potresen fizičkim nastajem na sebe, i to svog kuma, rekao da ulazeći u politiku, nikada nije očekivao da bi mu se takvo što moglo dogoditi.
– Želim stvarati Zlatar Bistricu ljepšom i boljom za našu djecu, a ovo kako su oni htjeli, sigurno nije način. Žao mi je zbog ove situacije, nisam od onih koji posežu za fizičkim sukobima, stoga sam tražio zaštitu policije, kako se slično ne bi ponovilo.Razmišljao sam nakon svega da li smo uopće dobro postupili izglasavanjem izmjene prostornog plana, ali sada sam još sigurniji, znam da jesmo. Ovo stoga mora odzvoniti u javnosti, ne radi mene, već radi svih drugih kojima bi se ovo danas – sutra moglo dogoditi – rekao je Mikulec.
Za kraj, prisutnima se obratio i Siniša Hajdaš Dončić.
– Nekim odlukama neki nisu zadovoljni i to je normalno, ne možemo svi biti zadovoljni sa svakom odlukom. Ali to se ne smije pretvoriti u hajku, u linč i fizički napad, to je nedopustivo. Isto tako, nedopustivo je da neke političke stranke na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini ponekad, vjerojatno nesvjesno, mišlju, riječima ili pismom podržavaju ili čak potiču određene strukture da nešto čine. Takvih smo primjera u vrijeme Tomislava Karamarka imali puno -sjetite se prosvjednih marševa po Zagrebu ili plinskih boca. Ovo je samo jedan mikro slučaj u Zlatar Bistrici, to je nedopustivo. Stoga kao vodstvo županijskog SDP-a pružamo punu podršku svim vijećnicima i vijećnicama Zlatar Bistrice, zamjeniku načelnika i načelniku, da se bore za opće dobro, za većinu – zaključio je Hajdaš Dončić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba