SUTRA SPORTSKI SPEKTAKL U ZAGORJU: Na petom “Krapinskom ceneru” u organizaciji TK Maraton, sudjelovat će i trkači odjeveni u krapinskog pračovjeka

Petstotinjak natjecatelja trčat će ulicama grada, a publiku će zabavljati Gradski puhački orkestar, mažoretkinje, Trnje i popularni Drele

Objavljeno: 30.11.2018. Jelena Jazbec

U sklopu manifestacije “Prosinac u Krapini”, i ove će se godine održati jedan od najvećih sportskih događaja u Zagorju – peti “Krapinski cener”, u organizaciji Trkačkog kluba Maraton. Radi se o kružnoj utrci krapinskim ulicama, u dužini od pet (polucener) i deset kilometara (cener). Trkači će tako u subotu u 12.30 sati krenuti iz Ulice Matije Gupca, na sjever, do Wohlovog mosta, potom u Strahinje Krapinsko, Podgoru Krapinsku, te će pokraj Športskog centra Zagorec doći na atletsku stazu, po kojoj će trčati jedan krug oko igrališta NK Zagorec, i onda se vratiti do Wohlovog mosta, te skrenuti na školski putić kod OŠ Augusta Cesarca. Po tom putu trčat će do Ulice D. G. Krambergera, iz koje će ponovno skrenuti u Ulicu Matije Gupca i natrag do starta. Jedan takav krug je pet kilometara, a dva kruga su deset kilometara. Staza ima AIMS-ov certifikat, dakle, certifikat Svjetske atletske organizacije.

Pristigla je 541 prijava, no, s obzirom na to da nisu svi uplatili startninu, na startu se u subotu očekuje 500 trkača, što je ujedno i limit. Uz, očekivano, najviše domaćih natjecatelja, drugu godinu zaredom u Krapinu dolazi i skupina trkača iz Slovenije, a pristigle su prijave i iz Norveške, Austrije, Bosne i Hercegovine, Indije, Cipra i Mađarske.

U popratnom programu nastupit će Gradski puhački orkestar Krapina i krapinske mažoretkinje te grupa Trnje. Program će voditi popularni Davor Dretar Drele, trkači imaju osiguran ručak, a bit će tu i kuhanog vina i čaja.

– Novost je da ćemo ove godine imati i “pacere”, trkače koji određuju ritam trčanja drugim trkačima, a oni će biti odjeveni u krapinskog pračovjeka – otkrio nam je Miljenko Hršak, potpredsjednik TK Maraton, dodavši kako su, kao i svake godine, za najbolje trkače osigurani i prigodni pokloni.

Četiri lige

Inače, TK Maraton osnovala je 2004. godine skupina krapinskih trkača – Miljenko Kantolić, Branko Vrhovec, Stjepan Puh i Ivan Peperko. Od 2004. do 2011. godine klub je skupio 16 članova, odrađeno je nekoliko utrka u organizaciji kluba, ali zajedničkih treninga i klupskih aktivnosti bilo je sve manje. Postojali su samo individualni treninzi i sudjelovanja na utrkama pod imenom kluba. Nakon 2011. godine klub i dalje postoji, ali aktivnosti je sve manje. Krajem 2013. godine javila se ideja pod imenom “Krapina – tvornica zabave”, čija je svrha bila osmišljavanje i organiziranje sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja. U sklopu te ideje, krenulo je i organizirano trčanje Krapinom, tri puta tjedno, a klub su preuzeli Goran Antonović, današnji predsjednik, i Romano Krstić, tajnik TK Maraton.

– Od 2017. godine, kada sam postao potpredsjednik, proširili smo djelatnost na održavanje liga. Tako sada imamo četiri lige po godišnjim dobima, koje nose imena po legendama i značajnim ličnostima iz povijesti grada Krapine. Imamo tako Trofej Crne Kraljice, to je zimska liga, proljetna je Kup Čeha, Leha i Meha, jesenska se zove Miholjščak liga, a posljednja u godini je prigodna Adventska liga. Trenutno smo i u postupku ulaska u Hrvatski atletski savez, čime bismo i službeno mogli sudjelovati na prvenstvima Hrvatske. Klub danas broji više od 50 aktivnih članova, koji sudjeluju na inozemnim i domaćim utrkama, a ukupno Trkački klub Maraton ima oko 90 članova – ističe Hršak.

Prva maratonka

Iz godine u godinu krapinski “Maratonci” bilježe sve značajnije uspjehe.

– Nikola Štefanić proglašen je drugu godinu zaredom najboljim sportašem grada Krapine. 2016. godine tu titulu sam ponio ja. Uspješni smo i u ženskoj kategoriji, pa je tako 2016. godine najbolja krapinska sportašica bila Ana Gorup Hršak, prošle godine Tajana Vdović, a ove godine Marta Puljek, dakle, sve tri članice TK Maraton. Osmogodišnji Luka Kranjčec je pak ove godine najbolji sportaš Krapine do 14 godine. Što se tiče važnijih ovogodišnjih utrka, izdvojio bih svoj nastup na Berlinskom maratonu, jednom od šest najvećih maratona na svijetu, zatim su tu brojna postolja Nikole Štefanića, među kojima je on posebno ponosan na osvajanje trećeg mjesta na prošlogodišnjem “Krapinskom ceneru”, dok je ove godine osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku Zimske brdske lige “Ivančica”. Radi se o velikom uspjehu u jakoj konkurenciji. Romano Krstić je ove godine istrčao svoj deseti maraton u Ljubljani, Tajana Vdović je naša prva žena maratonka koja je ove godine istrčala Plitvički kao prvi i Ljubljanski kao drugi maraton. Od ove godine imamo i dvije polumaratonke – Ani Gorup Hršak, kao prvoj polumaratonki, pridružile su se Marta Puljek i Marčela Ovčarić – ponosno ističe Miljenko Hršak, te poziva sve Krapinčane, ali i druge zainteresirane posjetitelje, da u subotu pruže podršku natjecateljima petog “Krapinskog cenera”.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba