Povodom Dana Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, dodijeljena priznanja za najuspješnija poduzeća u 2017. godini

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH: Dobitnici “Zlatne kune” za 2017. godinu su AquafilCRO, Valoviti papir – Dunapack i Dundo – promet, kristalnu plaketu dobio ZMH Horvat

Objavljeno: 30.11.2018. Jelena Jazbec

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina svečanom je sjednicom obilježila svoj Dan, a ujedno i 25. obljetnicu rada.
Okupljene gospodarstvenike na samom je početku pozdravio predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec, koji se pohvalio uspješnim gospodarskim pokazateljima na području Krapinsko – zagorske županije.
– 2017. godina bila je jedna od najuspješnijih od kada pratimo gospodarske pokazatelje. Zaposlili smo 4,6 posto više osoba, dakle, prešli smo brojku od 20 tisuća, ostvarili smo 6,4 posto veći ukupni prihod, znači, došli smo 11,7 milijardi, a bili smo na devet. I dalje smo izvozna županija, pokrivenost izvoza uvozom je oko 70 posto. Mi smo i županija koja 47 posto prihoda ostvaruje u proizvodnji, zatim slijedi 30 posto prihoda u trgovini i tako dalje. Počivamo na ustrajnom radu i na uspješnim kolektivima – rekao je Grilec.
Na svečanoj su sjednici dodijeljene “Zlatne kune”, priznanja Županijske komore Krapina najuspješnijim trgovačkim društvima, koje se temelje na izračunu financijskih rezultata poslovanja poduzetnika KZŽ u 2017. godini, uz vrednovanje imidža trgovačkih društava, njihovog utjecaja na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju županijskog, odnosno, hrvatskog gospodarstva u cjelini.
Zlatnu kunu za najuspješnije veliko trgovačko društvo dobio je AquafilCRO iz Oroslavja. Radi se o investiciji slovensko – talijanskog kapitala, a bavi se preradom sirovine za tekstilnu industriju. U Hrvatskoj je prisutno od 2001. godine. Početkom 2018. godine ondje je izbio požar uslijed kojeg je izgorjelo čitavo skladište poduzeća, međutim, AquafilCRO se, na sreću, brzo uspio oporaviti od tog gubitka.

Tržište i konkurencija

– Sreća je da smo se dobro oporavili, proizvodnja nije dugo trpjela, brzo smo se postavili na noge i očekujemo ovu godinu privesti kraju s izuzetno dobrim rezultatima. Posljedice požara neće se odraziti na naš rezultat, štoviše, ulazimo u novu investiciju, u ulaganja u obnovljive izvore energije. Umjesto starog skladišta koje je izgorjelo, od 1800 četvornih metara, izgradit ćemo novo, mnogo veće, od tri tisuće četvornih metara, uz dva nova stroja, koji će nam znatno povećati produktivnost, a do kolovoza bi trebala biti gotova i solarna elektrana, koja će biti jedna od najvećih u Zagorju – rekao je Saša Muminović, financijski direktor i član Uprave poduzeća.
U kategoriji srednjih trgovačkih društava, u protekloj je godini najuspješniji bio Valoviti papir – Dunapack iz Zaboka.
– Smatram da je naša kompanija uspješna od samog početka, dakle, prije 15 godina i mi svake godine povećavamo proizvodnju, prihode i broj zaposlenih. Mislim da je ovo priznanje došlo u pravom trenutku. Imamo tržište, imamo i konkurenciju, međutim, svi oni su uglavnom međunarodne kompanije koje imaju slične resurse kao i mi, no, ono što nas razlikuje od njih, su naši djelatnici, koji svojim predanim radom i inovativnošću čine razliku na tržištu – kaže Zvonimir Čuljak, direktor poduzeća.
Najuspješnije malo trgovačko društvo je Dundo – promet iz Radoboja, obiteljsko poduzeće osnovano 1983. godine, koje je dobilo i priznanje za 35 godina postojanja.
– Ovo nam je peta nagrada Hrvatske gospodarske komore. U sljedećoj godini želja nam je proširiti proizvodnju, odnosno, nadograditi postojeći objekt i nabaviti nove strojeve. S obzirom na to da imamo 49 zaposlenih, točno smo na granici, stoga moramo odlučiti hoćemo li ostati u kategoriji malog ili prijeći u kategoriju srednjeg poduzeća – ističe osnivač i prokurist Dundo – prometa, Marijan Dunaj.
Dodijeljena je i jedna kristalna plaketa, namijenjena poduzećima koja su osvojila plaketu “Zlatna kuna” tri uzastopne godine. Ove godine je to ZMH Horvat iz Konjščine. Poduzeće je osnovano 1993. godine, a bavi se proizvodnjom, preradom, skladištenjem i distribucijom zamrznute hrane te ugostiteljstvom.
– Prerade ribe u Zagorju nije bilo, zato smo i odlučili krenuti s time, i to je rezultiralo ovim uspjehom. Trenutno imamo 159 zaposlenih, do sada smo investirali preko 200 milijuna kuna u poslovni prostor, opremu i strojeve, a uskoro planiramo proširiti asortiman svoj proizvoda. Počet ćemo proizvoditi zagorske štrukle, gotova i polugotova jela na bazi ribe, povrća, tijesta i slično – otkrio nam je direktor poduzeća Zoran Horvat.

Priznanja za jubilarce

Dodijeljena su i priznanja poduzećima koja ova godine slave jubilarne obljetnice. Za 60 godina rada priznanje su tako dobili Perfa iz Donje Stubice i Stražaplastika iz Huma na Sutli. Za 55 godina postojanja nagrađeni su Trgocentar iz Zaboka i Veterinarska stanica Zlatar Bistrica, za 40 godina Oprema Špoljar iz Zaboka, za 35 godina, već spomenuti, Dundo – Promet i za 30 godina Stepping iz Zaboka.
Svim nagrađenima čestitao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– 2018. godina po svim pokazateljima i razgovorima s gospodarstvenicima i poduzetnicima trebala bi biti i nešto bolja od 2017. Ne očekuje se tako veliki rast, no, mogli bi se približiti iznosu od 12 milijardi ukupnog prihoda. 2013. godine naša je županija bila prva koja je izašla iz recesije, a posljednjih pet godina druga je po novootvorenim radnim mjestima u Republici Hrvatskoj – rekao je Kolar.
Sjednici je nazočio i potpredsjednik HGK Josip Zaher, koji je istaknuo kako mu je drago biti u društvu ljudi koji svojim znanjem i htijenjem ostvaruju izvrstan plasman na inozemnom tržištu. Okupljenima je dobrodošlicu u Krapinu poželio gradonačelnik Zoran Gregurović, koji je zahvalio svim gospodarstvenicima koji svojim uspješnim rezultatima omogućuju funkcioniranje jedinicama lokalne samouprave.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba