“ZAGORJE I MEĐIMURJE MOGLI BI OSTATI BEZ VINOGRADA”: Krapinsko – zagorska županija naručila analizu 70 uzoraka vinove loze, od kojih je 17 bilo pozitivno na opaku bolest

ZAHVAĆENA SKORO CIJELA ŽUPANIJA: Nova žarišta zlatne žutice u V. Trgovišću, Klanjcu, Tuhlju, Lužanima Zagorskim, Loboru, Dobrim Zdencima, Stubičkim Toplicama i Belcu

Objavljeno: 29.11.2018. zagorjeinternational

Zlatna žutica unatrag nekoliko godina postala je gorući problem i velika prijetnja opstojnosti hrvatskog vinogradarstva. Područja zaražena ovom bolešću vinove loze šire se iz godine u godinu. U Krapinsko – zagorskoj županiji uzorci su prvi puta uzeti 2010. godine. Šest godina kasnije uzeto je 25 uzoraka i prvi je puta potvrđena zlatna žutica. U 2017. godini zlatnom žuticom su bile zaražene općine u istočnom dijelu Krapinsko – zagorske županije, a s namjerom točnijeg utvrđivanja i praćenja stanja širenja zlatne žutice u vinogradima na nezaraženim i sigurnosnim područjima županije u 2018. godini, KZŽ je ove godine financirala uzorkovanje i analizu dodatnih 50 uzoraka vinove loze na dokazivanje zlatne žutice. Provedbu uzorkovanja i analizu proveo je Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja, a rezultati analize su poražavajući.

Zapušteni vinogradi

– Zlatna žutica prenosi se kukcima – vektorima američkog cvrčka i zaraženim materijalom. Zaraženi trs ostaje uvijek zaražen i gubici grožđa iznose i do 100 posto, a bolest se brzo širi. Ove godine prikupljeno je 70 uzoraka vinove loze kod 29 posjednika, i od toga ih je 17 bilo pozitivno na zlatnu žuticu. Nova žarišta nalaze se u Velikom Trgovišću, Klanjcu, Tuhlju, Lužanima Zagorskim u općini Jesenje, Loboru, Dobrim Zdencima u Gornjoj Stubici, Stubičkim Toplicama i Belcu, tako da je skoro zahvaćena cijela županija. Žutica je potvrđena i na dosad sigurnosnom području – istaknuo je Goran Ivančan iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, koji je predstavio rezultate analize u Velikoj galeriji grada Zaboka.
Otkrio je kako je zaraza do sada zabilježena u 25 katastarskih općina te je potrebno poduzeti drastične i aktivne mjere uništavanja vinograda.

– Najveći problem su zapušteni vinogradi, ponajviše oni za koje se ne znaju vlasnici. Dakle, problem je velik i treba mu se pristupiti ozbiljnije. Do sada u županiji nitko nije kažnjen, a predana su tri zahtjeva za krčenje vinograda, koje se vrši u slučaju da je vinograd zaražen s najmanje 20 posto. Inače, na području Republike Hrvatske od 2002. do 2017. godine analiziran je 1291 uzorak, od čega su 324 bila zaražena zlatnom žuticom. Najviše zaraženih područja, osim u Krapinsko – zagorskoj županiji, imaju sjeverozapadna Istra, Međimurska, Varaždinska, Koprivničko – križevačka i Zagrebačka županija te Grad Zagreb, a zaraženi uzorci nađeni su i na istoku zemlje, u Iloku – rekao je Ivančan.

Poljoprivredni redari

Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako je Krapinsko – zagorska županija u sklopu svojih Mjera za ruralni razvoj, u suradnji s Cehom za vinogradarstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prva i jedina u državi pristupila ozbiljno rješavanju problema zlatne žutice.

– U suradnji sa Zavodom za zaštitu bilja naručili smo analizu dodatnih 50 uzoraka. U Nacionalnom programu za Krapinsko – zagorsku županiju ove je godine bilo predviđeno 20 uzoraka, no, s obzirom na to da je to relativno malo, mi smo dogovorili dodatne uzorke. Ovogodišnja analiza pokazala je da je čitava Krapinsko – zagorska županija u opasnosti od zlatne žutice. Teoretski se može dogoditi da na području čitavog Zagorja i Međimurja nestanu vinogradi. S obzirom na to da su najveći problem zapušteni vinogradi, poljoprivredni redari općina i gradova morali bi strože nadgledati zapuštena područja i tako djelovati prema vlasnicima – zaključio je Ferek – Jambrek. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba