DAN OPĆINE KUMROVEC: Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Nagrade za životno djelo dodijeljene Ivanu Mikši i Ivanu Lončaru

ROBERT ŠPLAJT: Sljedeće godine očekujem još veće projekte i da ćemo krenuti naprijed onako kako to Kumrovec zaslužuje, s više turističkih sadržaja i više posjetitelja

Objavljeno: 24.11.2018. ivanabelosevic

Sinoć je svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Kumrovec. Načelnik Robert Šplajt svima prisutnima govorio je o najznačajnijim projektima i onima koji su pred njim.
– Najvažnije što smo realizirali ove godine je modernizacija nerazvrstane ceste Lončarev put u dužini od četiri kilometra za koju smo dobili sredstva iz Mjere 7.2.2. u vrijednosti od sedam milijuna kuna. Proširen je i adaptiran dječji vrtić “Jaglac“ i primili smo još 20-ak djece koja su bili dugo na čekanju tako da ih je sad 65. Tu je i kompletna obnova javne rasvjete u centru Kumrovca, sanacija klizišta i ono što moram naglasiti je uključivanje Osnovne škole u eksperimentalni program “Škola za život“, koji smo financirali svojim sredstvima i uz pomoć Općine Zagorska Sela, Krapinsko – zagorske županije i Ministarstva obrazovanja. Sljedeće godine očekujem još veće projekte i da ćemo pokrenuti tu državnu imovinu, da će se ona staviti u funkciju turizma i da ćemo krenuti naprijed onako kako Kumrovec to zaslužuje, jer godišnje nas posjeti oko 100 tisuća ljudi, a moglo bi puno više kad bi imali još bogatijih sadržaja – naglasio je Šplajt.

50 milijuna kuna

Sjednici je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koji je istaknuo kako će za više od 50-ak milijuna kuna biti bogatiji proračuni općina i gradova te Krapinsko – zagorske županije već u ovoj godini.
– Uložili smo već nekoliko milijuna kuna, s time da smo za sljedeću godinu osigurali još 50 milijuna kuna za rješavanje problema klizišta u Hrvatskoj, koji su najveći problem ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji. Zajedno s općinom Kumrovec pripremamo energetsku obnovu škole i realizirali smo sanaciju dva klizišta, a u pripremi su i drugi projekti – dodao je Štromar.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da kao i u drugim općinama i gradovima tako i općini Kumrovec, pomoć u projektima komunalne infrastrukture je višegodišnja.
– Naš prioritet u ovom razdoblju je obrazovanje. Škola Josipa Broza preko Fonda za zaštitu okoliša dobila je rješenje za kompletnu energetsku obnovu i to će iznositi oko sedam milijuna kuna i to će biti najveća investicija Krapinsko – zagorske županije u općini Kumrovec. Ove godine ovdje smo imali “Štruklijadu“, imamo i rally i to su dvije manifestacije koje prikupljaju strahovito puno posjetitelja. Što se tiče “mrtvih kumrovečkih kapitala“, Krapinsko – zagorska županija i ja kao župan ne možemo sami napraviti ništa. Ono što je potrebno napraviti, je nova procjena i raspisivanje natječaja i ako se nitko ne želi javiti, jer su objekti precijenjeni, potrebno im je sniziti cijenu, dok se ne dobije pravi investitor. Za ostanak u Kumrovcu važan je i prijevoz, jer nema linije iz Kumrovca prema Zagorskim Selima, a prema Zagrebu ih je vrlo malo. Pisao sam ministru Butkoviću da se iznađu sredstva i za obnovu kumrovečke pruge – zaključio je Kolar.

Općinska priznanja

Dodijeljena su zaslužnim Kumrovčanima i brojna općinska priznanja. Tako su Nagradu za životno djelo dobili Ivan Mikša i Ivan Lončar, za dugogodišnju individualnu aktivnost u društvima kumrovečke zajednice. Za izniman doprinos razvoju gospodarstva Plaketa je dodijeljena Mirku Štefanu, dok su Priznanja dobili Branko Ulama, Antonela Špiljar, Nataša Žlender, Ivica Penezić i Danijel Ivić. Zahvalnice povodom Dana općine pak su dodijeljene Društvu naša djeca Kumrovec, Ivici Brozu, OŠ Josipa Broza Kumrovec, Branku Pratengrazeru, Mirjani Prtenjak, Zdenki Poljak, Dragici Prekratić Zuber, Nikoli Ivekoviću, OPG-u Josipa Firšta, OPG-u Miljenka Cveka i OPG-u Borisa Antolića.
Nazočili su i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, kao i brojni gradonačelnici, načelnici i drugi visoki uzvanici.

Nastavak proslave

Danas se održava druženje s mještanima Općine, gdje će se Udruge natjecati u kuhanju gulaša, najboljima će se dodijeliti nagrade, dok će gulaš biti podijeljen mještanima Kumrovca. Nakon toga slijedi i zabavan program uz tamburaše. U nedjelju će se u Osnovnoj školi Kumrovec održati predstava “Sveta Štefa“, a ulaz je besplatan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba