U MUZEJU KRAPINSKIH NEANDERTALACA, SVEČANO OBILJEŽENA JUBILARNA OBLJETNICA ZAŠTITE NALAZIŠTA HUŠNJAKOVO

Prošlo 70 godina otkako je najbogatije svjetsko nalazište neandertalca proglašeno “zaštićenom prirodnom rijetkošću”

Objavljeno: 23.11.2018. IB

U četvrtak je u atriju Muzeja krapinskih neandertalaca organiziran svečani program na kojem su se mnogobrojni posjetitelji kroz prezentacije mogli podsjetiti, ali i saznati vrlo zanimljive detalje vezane za najbogatije svjetsko nalazište neandertalaca.

Prezentacije su održali viša muzejska pedagoginja MKN-a Lorka Lončar Uvodić i voditelj Muzeja Jurica Sabol. U sklopu svečanosti, ostvarena je još jedna međumuzejska suradnja s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem te je otvorena gostujuća izložba “Savršenstvo evolucije – RAZOTKRIVANJE“.

Do 3. veljače

Riječ je o 24 fotografije minerala i ulomaka stijena te kukaca kornjaša iz Zbirke kornjaša Mikšić. Autori izložbe su Nives Borčić, Iva Mihoci, Ivan Razum i Petar Crnčan, koji je posjetitelje kroz zanimljivo vodstvo proveo izložbom. Uz impresivne fotografije mogu se razgledati i preparati minerala iz cijelog svijeta zajedno.  Izložba ostaje otvorena do 3. veljače 2019.

Oznaka europske baštine

Podsjetimo, 22. studenog 1948. godine Zemaljski zavod za zaštitu prirodnih rijetkosti, Narodne Republike Hrvatske, donio je odluku o proglašenju polupećine Hušnjakovo kod Krapine zaštićenom prirodnom rijetkošću. Tim je činom krapinski lokalitet dobio prvu važnu zakonsku zaštitu, a kroz povijest zaštićen je još kao i spomenik prirode – paleontološki (1961.), te kao arheološki spomenik kulture (1969.), a Europska komisija 2016. godine dodjeljuje Muzeju krapinskih neandertalaca i Nalazištu Hušnjakovo Oznaku europske baštine.

Izložbu je otvorila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, a prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina i ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog Muzeja Tatjana Vlahović.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba