ZAGORJE – VELIKO GRADILIŠTE I U 2019.: HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek na press konferenciji demantirao SDP i poručio im da ne grade rejting širenjem dezinformacija

“Svi strateški projekti koji su započeti, nastavljaju se i realiziraju – samo Hrvatske ceste će investirati oko 400 milijuna kuna”

Objavljeno: 19.11.2018. zagorjeinternational

Zagorski SDP prošlog je tjedna sazvao press konferenciju na kojoj je istaknuto nezadovoljstvo prijedlogom državnog proračuna za 2019. godinu, uz objašnjenje da je osigurano premalo novca za klizišta i brdsko – planinska područja te da je stao tempo ulaganja u cestogradnju na području Krapinsko – zagorske županije.
Predsjednik zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek na današnjoj je press konferenciji u Krapini pak istaknuo kako se samo s pozicije Hrvatskih cesta trenutno ili realiziraju ili su u fazi očekivanja natječaja u 2019. godini, investicije vrijedne oko 400 milijuna kuna. Dodao je i kako je u mandatu aktualne Vlade, Krapinsko – zagorska županija jedno je od najvećih gradilišta u Republici Hrvatskoj te da se realiziraju ili će se najskorije realizirati po svim resorima projekti vrijedni gotovo dvije milijarde kuna.

Za klizišta – 150 milijuna

Među projektima Hrvatskih cesta, istaknuo je rekonstrukciju državne ceste D24 Zlatar Bistrica – Konjščina, vrijednu 38 milijuna kuna, čiji se završetak očekuje do proljeća 2019. Spomenuo je i kako izgradnja brze ceste Bedekovčina – Zlatar Bistrica ide prema planu. Vrijednost te dionice je 144 milijuna kuna, a dodatno se na izvorni projekt, istaknuo je, projektira i čvor Poznanovec, što je investicija od 3,4 milijuna kuna, a završetak radova se također očekuje do proljeća iduće godine. U prvoj polovici 2019. godine očekuje se raspisivanje natječaja za gradnju nove trase u prvoj fazi dionice državne ceste D302, gdje je vrijednost radova 32 milijuna kuna. Raspisan je i natječaj za uređenje industrijske ceste Zabok, pri čemu će se izgraditi pet kružnih tokova, a vrijednost radova je 31 milijun kuna. Pred građevinskom dozvolom je i rekonstrukcija kružnog toka u Gubaševom i rekonstrukcija nadvožnjaka u Gubaševom preko pruge. Očekuje se odabir izvođača radova za fazu 2 brze ceste Zabok – Krapina. Vrijednost tih radova je 60-ak milijuna kuna, a trebali bi započeti u proljeće iduće godine. Pred ugovaranjem radova je i sanacija mosta Žutnica, zatim most Mihaljekov Jarek te rekonstrukcija nadvožnjaka u Đurmancu. Traje izvlaštenje i za rekonstrukciju državne ceste D74 Žutnica – Jesenje, a Tušek je istaknuo i strateški projekt za Đurmanec, Hum na Sutli i najveći industrijski bazen KZŽ, državnu cestu D207, čijom bi se rekonstrukcijom rasteretilo stanovništvo zbog velikog teretnog prometa.
– Glavni projekt je završen, natječaj se očekuje u drugoj polovici 2019., a vrijednost će biti sigurno 30-ak milijuna kuna. Dakle, svi strateški projekti koji su započeti, nastavljaju se i realiziraju, a svi oni koji su iznova potencirani, očekuju u 2019. raspisivanje natječaja. Svojim tijekom idu i radovi na rekonstrukciji pruge Zaprešić – Zabok, vrijedni 530 milijuna kuna, a potpisan je i 598 milijuna kuna vrijedan ugovor aglomeracije Zabok i Zlatar, a uskoro se očekuje isto za aglomeraciju Krapina – rekao je Tušek, osvrnuvši se i na klizišta.
– Operativnim planom Hrvatskih voda definiran je trogodišnji investicijski ciklus vrijedan 150 milijuna kuna, a raspisivanje natječaja za prvih 50 milijuna kuna, na koji će se moći javiti jedinice lokalne samouprave i ŽUC-evi, očekuje se početkom 2019. Znači, samo preko ovog operativnog plana, Vlada će za klizišta izdvojiti 150 milijuna kuna, dok je SDP-ova Vlada za vrijeme svog mandata za ista klizišta izdvojila 13 milijuna kuna – istaknuo je saborski zastupnik te najavio skorašnju sjednicu Vlade u Krapini.
– Nakon obavljenih razgovora s predsjednikom Vlade, u 2019. godini možemo očekivati sjednicu Vlade u Krapini te potpisivanje više stotina milijuna kuna novih investicija namijenjenih isključivo Zagorju – zaključio je Tušek.
Na novinarsko pitanje postoji li šansa da se Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina proglasi državnim, Tušek je rekao kako se trenutno vode intenzivni razgovori na razini Vlade RH.
– Nije to tako jednostavno kao što se čini, no vjerujem da problem može biti riješen i da u perspektivi možemo očekivati subvencije i besplatno studiranje za studente s područja Krapinsko – zagorske županije – otkrio je Tušek.

Zlatar Bistrica – Breznički Hum

Na press konferenciji su govorili i načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša te načelnik Konjščine Mirko Krznar, koji su iznimno zadovoljni ulaganjem u cestogradnju na području svojih općina.
– Moram istaknuti najvažniju investicija za područje Huma na Sutli, izgradnju industrijske državne ceste D233 od graničnog prijelaza Hum na Sutli do Malog Tabora, od 4,6 kilometara, za koju su osigurana sredstva za otkup zemljišta, a Općina je napravila građevinsku dozvolu za prvih kilometar i pol i realizacija prve faze moći će započeti iduće godine. O toj se cesti govori od 1993. godine i sada će se napokon realizirati taj projekt – rekao je Jutriša.
Načelnik Krznar je istaknuo kako se prema njegovim saznanjima priprema natječaj za projektiranje brze ceste od Zlatar Bistrice do Brezničkog Huma i da će to biti realizirano u prvom kvartalu iduće godine.
– Sve što je ministar Butković tijekom svoja dva posjeta Konjščini obećao, to je i realizirao. Trenutno se rekonstruira 9,5 kilometara državne ceste, taj je projekt u završnoj fazi. Za nas je to otvaranje prema svijetu. Tu je i prekategorizacija nekadašnje županijske ceste od Konjščine do Komina u državnu, koja je trenutno u fazi natječaja za izradu projektne dokumentacije. Zahvaljujući realizaciji ovih infrastrukturnih projekata u cestogradnji, otvorili smo i industrijsku zonu Jertovec, te u sljedećih godinu i dvije očekujemo otvaranje oko 150 radnih mjesta – rekao je Krznar.
Tušek je zaključio kako bi zagorski SDP trebao politički rejting u Krapinsko – zagorskoj županiji trebao prestati graditi isključivo na širenju dezinformacija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba