U Stubičkim Toplicama predstavljena monografija “Ratne rane Zagorja“, koja sadrži podatke o 166 poginulih zagorskih branitelja i civila

“Ovom knjigom ste sačuvali spomen na naše Zagorce koji su dali najviše što se može dati – svoj život za slobodnu i suverenu Hrvatsku“

Objavljeno: 17.11.2018. ivanabelosevic

U  Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama održana je promocija monografije “Ratne rane Zagorja“, koju je izdala Udruga dragovoljaca Domovinskog rata RH, podružnica Krapinsko – zagorske županije. Knjiga sadrži 265 stranica te podatke o 166 poginulih, umrlih i stradalih Zagoraca, branitelja i civila u Domovinskom ratu, u razdoblju od 31. svibnja 1990. pa do 30. lipnja 1996. godine.

Izaslanik ministra obrane i državni tajnik Zdravko Jakob rekao je da je ponosan što se može obratiti kao jedan od branitelja, kao Zagorac i suborac.

– Ovim činom pokazujemo kako nismo zaboravili poginule branitelje i kako cijenimo njihovu žrtvu. Ovom monografijom ste sačuvali spomen na naše Zagorce koji su dali najviše što se može dati, jer ne možete dati više od života. Kako smo bili pozvani u rat braniti našu domovinu, tako smo i danas pozvani braniti istinu o Domovinskom ratu i boriti se za dostojanstvo svih nas, pogotovo za one kojih više nema – istaknuo je Jakob.

Uspomena na branitelje

– Želim čestitati autorima monografije i svima koji su u njoj sudjelovali. Značajno je što ste prikupili i zabilježili podatke o svim stradalima iz ovog kraja u Domovinskom ratu i doprinijeli da njihova žrtva ne padne u zaborav te da uspomena na njih bude sačuvana za nove naraštaje. Svima je dobro poznato da su brojni Zagorci sudjelovali na mnogim ratištima diljem Hrvatske i dali golem doprinos u obrani domovine. Mnogi se na žalost nisu vratili svojim kućama. Bez obzira na to što je prošlo više od 20 godina od završetka rata, vjerujem kako su članovima obitelji poginulih rane još uvijek svježe. Nadam se kako im utjehu može pružati činjenica da nisu zaboravljeni te da nastavljaju živjeti u sjećanju svih nas koji smo im zahvalni na svemu što su učinili. Sva pisana svjedočanstva ostat će povijesni dokumenti, a moja je želja da vaš primjer slijede i u ostalim dijelovima Hrvatske, kako bi Domovinski rat ostao u kolektivnoj svijesti ovog naroda kao najsvjetlija točka na putu ostvarenja tisućljetnog sna o slobodi – naglasio je izaslanik ministra branitelja Vladimir Bergman.

Saborskom zastupniku i bivšem ministru branitelja Predragu Fredu Matiću je drago što se u ovom tjednu kada se obilježava pad Vukovara, hrvatski branitelji i njihove udruge bave onim zbog čega su i osnovani, a to je da čuvaju sjećanje na poginule i umrle.

– Ono što nije napisano nije se ni dogodilo, prema tome ova knjiga ima veliko značenje. Ovo je uspomena na hrvatske branitelje, na ljude, na Zagorce koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu. Zagorci su otišli stotinama kilometara dalje i to su za mene pravi dragovoljci – dodao je Matić.

Ponosni na branitelje

Potpredsjednik Sabora RH Siniša Hajdaš – Dončić je kazao kako su Zagorci krenuli ratovati kako bi izborili ono najvažnije.

– Sloboda je da danas možemo graditi nešto što je najsvjetlije i najbolje, a to su uvjeti za našu djecu. Zagorci će uvijek ostati ono što su bili, a to su domoljubi – dodao je Dončić.

U ratu je sudjelovalo preko 11.500 osoba s područja Krapinsko – zagorske županije.

– Gdje naći onu nišu između boli koja se uvijek javlja kad se sjetimo naših suboraca koji su poginuli, a s druge strane ponosa, koji se uvijek javlja kad se sjetimo tih ratnih dana i kad se sjetimo onih koji su dali svoj život. Mislim da je među nama u ovoj dvorani bilo i boli i ponosa i u tome je najveća vrijednost ove knjige.  Nikada nećemo zaboraviti one koji su dali svoj život u stvaranju naše države, a to su hrvatski branitelji. I na kraju ću reći, zauvijek će živjeti hrvatski ratnici – zaključio je krapinsko – zagorski župan Kolar.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata RH, podružnice Krapinsko – zagorske županije, koja je izdala monografiju Stjepan Pavliša te načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, dok je u glazbenom dijelu nastupila Josipa Lončar.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba