Kraj spomenika Lijepoj Našoj u Zelenjaku održano središnje županijsko obilježavanje obljetnice pada Vukovara, a svijeće će se večeras paliti i u svim zagorskim općinama i gradovima

“Cijela Hrvatska mora pokazati da je danas, kao i tada, uz Vukovar i bit će i u budućnosti”

Objavljeno: 17.11.2018. zagorjeinternational

Kraj spomenika Lijepoj Našoj u Zelenjaku održano je središnje županijsko obilježavanje obljetnice pada Vukovara. Svijeće su zapalili i položili vijence predstavnici Krapinsko – zagorske županije, braniteljskih udruga, te delegacije zagorskih gradova i općina, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Vatrogasne zajednice.
– Nema ratišta, a posebno početkom Domovinskog rata, na kojem nije bilo Zagoraca. Nemali je broj Zagoraca koji su sudjelovali u obrani Vukovara, ali i cijele Slavonije. Jedan dio Zagoraca položio je i svoj život za obranu Vukovara, a Zagorje je dalo i nemali doprinos zbrinjavanju izbjeglica i prognanika s područja Vukovara. Isto bih tako rekao da je današnja hrvatska država izgrađena na slavi svih Zagoraca, na slavi svih građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onih koji su neposredno sudjelovali, ali i onih koji su bili u logističkoj i u svakoj drugoj podršci obrani Republike Hrvatske. Poruka koju smo nedavno primili iz Vukovara jest da za još 1920 branitelja njihove obitelji ne znaju gdje su im grobovi, ne mogu na sutrašnji dan doći, zapaliti svijeću, i od institucija hrvatske države očekujemo da će se u dogledno vrijeme to razriješiti. Naravno, i ja ću sutra biti u Vukovaru. Smatram da cijela Hrvatska mora pokazati da je danas, kao i tada, uz Vukovar i bit će i u budućnosti – rekao je umirovljeni pukovnik HV-a i ratni zapovjednik 103. brigade Žarko Miholić, danas načelnik Zlatar Bistrice.

Vukovarski branitelj

Na obilježavanju je bio i Žarko Fruk, branitelj Vukovara iz okolice Krapine i pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi.
– U Vukovar sam došao 1. listopada 1991., kada je nas 19 ušlo u grad, i bio sam tamo sve do 17. studenoga, kada smo išli u proboj. Obilježavanje ovog dana puno nam znači, zbog naših prijatelja, pogotovo onih poginulih. Dvojica prijatelja iz moje grupe završili su na Ovčari, jedan je ekshumiran 1998. godine i okopan u Čačincima, dok za drugoga još ni danas ne znamo gdje je. Tu su i dvojica mladića od 18 i 19 godina koji su poginuli u borbama, a svi ostali smo bili ranjeni. Ja osobno dva puta, hvala dragom Bogu, lakše – otkrio je Fruk.
Krapinsko – zagorska županija će svoje delegacije, kao i svake godine, sutra imati i u Škabrnji i u Vukovaru.

Posebna privilegija

– Delegaciju Krapinsko – zagorske županije u Vukovaru predvodit ću ja, a delegaciju u Škabrnji moji zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek. Ovakvo obilježavanje kakvo mi imamo, nema nitko u Hrvatskoj. Mi svake godine iz Vukovara naručujemo lampione po broju godina od pada Vukovara i danas od 15 do 19 sati u svim općinama i gradovima na području Krapinsko – zagorske županije braniteljske udruge zajedno s građanima te svojim načelnicama i načelnicima, gradonačelnicama i gradonačelnicima, pale lampione i sjećaju se Vukovara i Škabrnje. Imamo i posebnu privilegiju da lampione možemo zapaliti i ispred spomenika Lijepoj Našoj, spomenika borbe za neovisnost i samostalnost Republike Hrvatske, te tako odati počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ali i svim civilnim žrtvama Domovinskog rata – zaključio je župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba