Profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu dobitnik je brojnih nagrada i priznanja

U OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom u utorak gostuje svjetski poznati znanstvenik Ivica Puljak s predavanjem “Priča o svemiru“

Objavljeno: 11.11.2018. zagorjeinternational

U Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom u utorak u 12 sati gostovat će svjetski poznati znanstvenik Ivica Puljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, koji će održati predavanje pod nazivom “Priča o svemiru“. Predavanje započinje odgovorom na pitanje “Koliko je zvijezda u svemiru?”, kroz slike Zemlje, Sunčevog sustava, galaksije i skupa galaksija te na kraju usporedbom broja zvijezda s brojem zrnaca pijeska na svim plažama na Zemlji. Znanstvenik će odgovarati i na pitanja “Koliko su velike zvijezde?”, “Kako se zvijezde rađaju?” i “Kako zvijezde završavaju svoj život?” te pričom o atomima, njihovoj veličini i kolosalnom broju u makroskopskim objektima oko nas, uključujući i ljudima.

Koliko u sebi imamo energije

Nakon toga, objasnit će kako se priroda sastoji od elementarnih čestica i antičestica, koje međudjeluju silama te izračunati koliko energije u sebi ima svatko od nas. Na kraju će kroz priču o nastanku, razvoju i kraju svemira i Sunčevog sustava, ispričati priču o tome kako i kada nastaju atomi te kako završe u nama. Kroz predavanje, učenici će saznati da su jedinstveni, privlačni, puni energije, eksplozivni i da zrače te još nekoliko zanimljivih poruka, koje će moći saznati na predavanju.

O znanstveniku

Ivica Puljak je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Doktorirao je fiziku elementarnih čestica u Parizu. Član je dviju velikih međunarodnih kolaboracija, CMS u CERN-u i MAGIC na Kanarskim otocima. Aktivno je sudjelovao u otkriću Higgsovog bozona, a osim znanstvenog rada, bavi se promocijom i popularizacijom znanosti. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, od kojih mu je najdraža nagrada studenata za nastavni rad. (ib)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba