U Srednjoj školi Bedekovčina obilježava se preventivno – zdravstvena akcija “Movember“

Učenici i nastavnici se simbolično fotografirali s brkovima, kako bi ukazali na opasnost od pojave raka prostate, drugog najčešćeg zloćudnog tumora u Hrvatskoj

Objavljeno: 08.11.2018. zagorjeinternational

I ove su godine učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina, ponajviše peti Ma razred, buduće medicinske sestre i medicinski tehničari opće njege, organizirali nekoliko akcija i predavanja tijekom studenoga, vezanih uz preventivno – zdravstvenu akciju “Movember“.
“Movember“ se obilježava tijekom cijelog studenoga i to tako da se muškarce potiče na puštanje brade i brkova kako bi time metaforički promijenili lice zdravlja muškaraca i osvijestili sve ljude, pogotovo muškarce, o najčešćim opasnostima za zdravlje svakog muškarca, rak prostate i testisa, te samoubojstvo.

Podijeljene brošure

Učenici su sa svojim nastavnicima Šteficom Sukreški i Krasnodarom Mikšom, započeli akciju “Movember“ zajedničkim fotografiranjem s pravim ili papirnatim brkovima. Napravljen je i edukativni pano te su podijeljene brošure, preko kojih svi učenici i nastavnici mogu dobiti osnovne informacije o akciji i što ona predstavlja za svakog muškarca, a naglasak je stavljen na pravovremenu reakciju, koja je važan faktor kod svih bolesti. Na kraju mjeseca bit će za sve učenike i nastavnike održano i predavanje specijalista.

Nakon pedesete

Prema informacijama Hrvatske lige protiv raka, rak prostate drugi je najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj, koji dijeli drugo mjesto s rakom debelog crijeva i rektuma, a njegova pojava naglo se povećava kod muškaraca nakon 50. godine života. Inače, prostata je žlijezda koja se nalazi na bazi ili vratu mokraćnog mjehura, a rizik od pojave raka povećavaju spolno prenosive infekcije, pušenje i prehrana bogata zasićenim mastima. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba