Udruga Macelj 1945. u Krapini predstavila monografiju na engleskom jeziku

Damir Borovčak: Monografija sadrži sve što istinoljubiv čovjek treba znati o komunističkim zločinima u Maclju

Objavljeno: 07.11.2018. ivanabelosevic

Udruga Macelj 1945. u Krapini je predstavila monografiju “In Memory of the Martyrs MACELJ 1945 Commemorating 75 years since the Crimes of Communism“. Radi se o posebnom izdanju monografije na engleskom jeziku. Predstavili su je urednik i član Središnjeg odbora Udruge Damir Borovčak, predsjednik nadzornog odbora Mihovil Bogoslav Matković i prevoditeljica Andrea Cetinić.

Damir Borovčak je rekao kako se Udruga Macelj 1945. zbog očuvanja sjećanja na žrtve zalaže i zahtjeva donošenje Zakona o Spomen području Macelj.

Internacionalizirati istinu

– Prijedlog je pripravljen i poslan na postupanje Vladi RH. Donošenjem ovog zakona, maceljsko spomen – područje na kojem se još nalaze neotkopani posmrtni ostaci više od 10.000 žrtava, očuvalo bi se od daljnjeg uništavanja. Članovi Udruge trajno će poticati daljnja istraživanja istine o Maclju te će se nastaviti zalagati i skrbiti kako sjećanje na maceljske mučenike nikada ne bi palo u zaborav – istaknuo je Borovčak.

Dodao je da nakon hrvatskog izdanja monografije, Udruga Macelj 1945. želi internacionalizirati istinu o ubojstvu 21 svećenika u Maclju, razvojačenih tisuća ratnih zarobljenika, civila, žena i djece.

– Tome treba poslužiti ova monografija na engleskom jeziku, u kojoj su slikom i riječju prikazani napori volontera Udruge Macelj 1945. da se strašna istina nikada ne zaboravi. Monografija na engleskom jeziku, s fotografijama i dokumentima, sadrži sve što istinoljubiv čovjek treba znati o komunističkim zločinima u Maclju od svibnja 1945. do danas – naglasio je Borovčak.

Pokojni predsjednik Udruge

Mihovil Bogoslov Matković predstavio je lik i djelo pokojnog predsjednika Udruge Stjepana Bačića, dok je prevoditeljica Andrea Cetinić govorila o tijeku i nekim teškoćama tijekom prevođenja monografije.

Na predstavljanju su bili gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović.

Danas će monografija biti predstavljena u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije u Varaždinu s početkom u 19 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba