U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja predstavljeni su prvi službeni rezultati ovogodišnjeg poziva za subvencionirane stambene kredite. Uz potpredsjednika Vlade i ministara Predraga Štromara, nazočili su državni tajnik Željko Uhlir i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj.
Natječaj je bio otvoren od 3. rujna do 5. listopada, a ove se godine za ovu mjeru stambenog zbrinjavanja prijavilo 26 posto više mladih nego lani, istaknuto je na press konferenciji. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti, a najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima, poput Zagreba.
Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi APN, nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju koje mu je dostavila odabrana kreditna institucija, utvrdi da su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti. APN je obradila sve pristigle zahtjeve, točnije njih 3033, od kojih je odobreno 2873, odnosno, 94 posto od ukupno prijavljenih. Na dopuni je još 141 zahtjev zbog nepotpune dokumentacije, odbijeno je 12 zahtjeva, a odustalo je njih sedam.

Prosjek godina 33

– Ako zbrojimo subvencije od prošlog natječaja i od ove godine, možemo reći da je u godinu dana više od 5200 obitelji osiguralo svoje stambeno pitanje zahvaljujući ovoj mjeri. I tih 5200 obitelji sada ima svoj dom ovdje u Hrvatskoj. Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, što je 2900 kuna – istaknuto je na press konferenciji.
Ministar Štromar je otkrio kako ga najviše veseli najveći rast subvencija u slavonskim županijama, posebice Vukovarsko – srijemskoj, gdje su prošle godine bile 44, a ove godine 104 subvencije. Uz Vukovarsko – srijemsku, najveći rast nastavljaju Brodsko – posavska županija, s povećanjem od 102 posto, zatim Virovitičko – podravska, s povećanjem od 96 posto, Požeško – slavonska, koja ima povećanje od 93 posto, Ličko – senjska, 84 posto te Osječko – baranjska županija, 78 posto. U Krapinsko – zagorskoj županiji prošle je godine odobreno 47 subvencija, a ove godine 66. Ponovno je najviše subvencija otišlo u Zagreb, njih 859, što je na razini prošle godine. Za kupnju ili izgradnju kuće povećan je broj subvencija za 60 posto.
Na konferenciji je istaknuto da je do sada ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 5200 obitelji osiguralo svoj dom, a u naredne dvije godine očekuje se još pet ili šest tisuća obitelji kojima će ova mjera pomoći da kupe stan ili kuću ili izgrade kuću. Do sada je u obiteljima koje su lani dobile subvenciju, rođeno 300 djece.

Iduće godine

– Ovom mjerom ne možemo riješiti sve probleme u Hrvatskoj niti će samo zbog ovoga svi mladi ostati. Međutim, negdje treba krenuti i ovo je samo jedna od mjera. Ono što građani od nas očekuju, jest da probleme rješavamo, ne da samo o njima pričamo, a subvencioniranje stambenih kredita konkretna je mjera za rješavanje problema demografije – rekao je Štromar.
Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti iduće 2019. i 2020. godine, kada će biti raspisani novi natječaji. Ministarstvo provodi još jednu mjeru stambenog zbrinjavanja, a to je Program društveno poticane stanogradnje (POS). Do sada je po ovom programu izgrađeno preko 8000 stanova, a u narednom razdoblju u planu je izgradnja novih 1000 stanova. Kako je najavio ministar Štromar, do kraja njegovog mandata 20 tisuća obitelji imat će svoj dom zahvaljujući ovim mjerama stambenog zbrinjavanja.