Kod izabranog liječnika ili u pripadajućem Zavodu za javno zdravstvo

Sutra počinje cijepljenje protiv gripe, osigurano 320 tisuća doza cjepiva

Objavljeno: 06.11.2018. JJ

Sutra počinje cijepljenje protiv gripe. Hrvatski zavod za javno zdravstvo za ovu je sezonu osigurao 320 tisuća doza cjepiva, a ta je količina procijenjena na temelju odaziva u prethodnoj sezoni.
Ovosezonsko trovalentno cjepivo koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina, u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i sadrži dva podtipa virusa gripe A i jedan tip virusa gripe B. Građani se, kao i ranijih godina, mogu cijepiti kod izabranog liječnika ili u pripadajućem Zavodu za javno zdravstvo.
Cijepljenje se preporučuje osobama životne dobi od 65 godina i starijima, pacijentima s kroničnim oboljenjima, djelatnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika i zdravstvenim djelatnicima. Djelotvornost cjepiva je različita od sezone do sezone, a ovisi, između ostaloga, o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cijepnim sojevima, zatim o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba