[FOTOGALERIJA] U Vojarni Rakitje obilježena 28. obljetnica ustroja 1. Gardijske brigade

ZA NAJBOLJE OD NAJBOLJIH: “Tigrovi” dobili Spomen dom i Ustanovu za sveobuhvatnu skrb o njihovim pripadnicima

Objavljeno: 05.11.2018. Alen Brodar

U nedjelju je u Vojarni Rakitje održana svečanost obilježavanja 28. obljetnice ustroja 1. GBR Tigrovi, u sklopu koje je otvoren Spomen dom Tigrova te predstavljena Ustanova za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade “Tigrovi” i Specijalne jedinice Policije za posebne zadatke MUP-a RH, Rakitje Tigrovi.

Na obilježavanju je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je pozdravio brojne okupljene te se posebno osvrnuo na obol Zagoraca u Domovinskom ratu.

Velika odgovornost

– Više od 11,5 tisuća zagorskih branitelja bilo je u svim postrojbama hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova te je i prvi hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga bio naš Zagorec dr. Franjo Tuđman. Danas s ponosom, kao hrvatski branitelj, stojim pred vama i zahvaljujem Tigrovima na svemu što su napravili o Domovinskom ratu, bez čega ne bi bilo ni hrvatske države. Na nama koji obnašamo funkcije u politici je velika odgovornost da stvorimo uvjete da svaki čovjek u Hrvatskoj može živjeti od svog rada i da nam mladi ljudi ne odlaze iz Hrvatske. Samo tako ćemo se, barem djelomično, odužiti onima koji su bili najbolji među nama i koji su dali život za našu slobodnu Hrvatsku – istaknuo je župan Kolar te čestitao 28. obljetnicu osnivanja Tigrova, kao i otvaranje njihovog spomen doma.

Okupljene su pozdravili i izaslanik predsjednice RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodroag Demo, predsjednik Udruge Tigar 90/91 Rakitje, general u miru Darko Rukavina te privremeni Ravnatelj Ustanove za sveobuhvatnu skrb general u miru Josip Lucić.

Brojna izaslanstva

U sklopu svečanosti položeni su vijenci te zapaljene svijeće kod spomenika poginulim Tigrovima. Uz župana Željka Kolara, u delegaciji Krapinsko-zagorske županije bili su i sadašnji i bivši predsjednik Udruge veterana 1. Gbr Tigrovi KZŽ Ivan Hržica i Željko Herceg, a svečanosti je prisustvovao i dogradonačelnik Krapine Branko Varjačić. Hrvatsku je himnu otpjevala Krapinčanka Jill Letizia Kantolić.

Spomen dom Tigrova otvoren je na mjestu gdje su Tigrovi osnovani 5. studenog 1990. godine, kada je postrojeno je kompletno zapovjedništvo postrojbe s pripadnicima 1, 2, i 3 satnije. Spomen dom je zamišljen kao višenamjensko mjesto susreta, na kojem će se moći okupljati i baviti raznim aktivnostima, a bit će im osigurana i psihosocijalna podrška.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba