U prostorijama GDCK-a Krapina, u suradnji s PU krapinsko – zagorskom i SŠ Krapina obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

U DESET GODINA U RH 275 ŽRTAVA: Predavanjem srednjoškolcima skrenuli pozornost na načine manipulacije i kako sve mogu biti uvučeni u trgovinu ljudima

Objavljeno: 21.10.2018. Alen Brodar

Na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta, od 2007. godine, 18. listopad obilježava se kao Europski dan trgovanja ljudima, a cilj je jačanje svijesti javnosti i donositelja odluka o potrebi donošenja boljih politika prevencije i borbe protiv trgovanja ljudima.

Institucije za pomoć

Tim su povodom Ivana Huić iz Gradskog društva Crvenog križa Krapina i Andreja Jurić, policijska službenica za prevenciju u PU krapinsko – zagorskoj, predstavnike učenika trećih razreda Srednje škole Krapina, kroz edukativno predavanje, nastojale upoznati s problemom trgovanja ljudima, načinima na koje mogu biti uvučeni u trgovinu ljudima, upoznati ih sa skrivenim načinima manipulacije, a posebice postupcima kojima mogu izbjeći da postanu žrtve trgovanja ljudima, kao i institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju ili mogu pružiti pomoć u slučajevima trgovanja ljudima. Učenici prisutni na edukaciji novostečena znanja podijelit će s ostalim učenicima u svojim razredima, a u tome će im pomoći i podijeljeni informativni letci o problematici trgovine ljudima Hrvatskog crvenog križa i Ministarstva unutarnjih poslova.

Zemlja tranzita

Istaknuto je kako je trgovanje ljudima jedan od najgorih zločina našeg doba, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava. Republika Hrvatska, u odnosu na trgovanje ljudima, prepoznata je kao zemlja tranzita, ali sve više i zemlja porijekla te krajnje destinacije žrtava trgovanja ljudima. Žrtve trgovanja ljudima su osim žena i djevojaka, kojima se najčešće trguje zbog spolne eksploatacije, sve češće i muškarci koji su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, dok se djecu prisiljava na prosjačenje ili ih se prodaje obiteljima bez djece. U periodu od 2008. do 2018. godine u Republici Hrvatskoj identificirano je ukupno 275 žrtava trgovanja ljudima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba