Projekt Krapinsko – zagorske županije Baltazar predstavljen je na znanstveno – stručnoj konferenciji “Pomoćnik u nastavi u inkluzivnom obrazovanju – istraživanja i praksa“, koja je održana u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu.

Projekt za osiguravanje pomoćnika u nastavi predstavila je voditeljica projekta Barbara Dolenc iz Upravnog odjela Krapinsko – zagorske županije za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, koja je ovom prilikom istaknula kako je županija prije gotovo deset godina prepoznala potrebu za osiguravanjem pomoćnika u nastavi.

Osigurana sredstva

– Ukupno se po školskoj godini osiguravaju pomoćnici za oko 100 učenika s teškoćama. Krapinsko – zagorska županija je za razdoblje od 2014. do 2020. godine za projekt Baltazar osigurala 16.315.503 kuna sredstava iz Europskog socijalnog fonda te više od 2.210.167 kuna vlastitih sredstava. Županija je kao jedinica područne samouprave i osnivač većine škola sa svog područja te surađuje s partnerima – Gradom Krapinom i Općinom Stubičke Toplice, kao osnivačima škola s njihovog područja. Učenici s teškoćama se lakše integriraju u razredni odjel uz pomoćnika jer uz sebe imaju osobu koja ih potiče na aktivno praćenje i sudjelovanje u nastavnom procesu, potiče ih na socijalizaciju, usavršavanje vještina, ukazuje na neprihvatljivo ponašanje, ponekad učenici postižu bolje obrazovne rezultate, osamostaljuju se ovisno o sposobnostima te rado sudjeluju u izvanučioničkoj nastavi – rekla je Barbara Dolenc.

Sudionici konferencije

Konferenciju “Pomoćnik u nastavi u inkluzivnom obrazovanju – istraživanja i praksa“, je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao Centar inkluzivne potpore u suradnji s Učilištem za obrazovanje odraslih “Idem”. Na stručnom skupu su, uz brojne edukacijske rehabilitatore, pomoćnike u nastavi, učitelje,  sudjelovali i predstavnici udruga koje se bave ovom problematikom, roditelja djece uključene u inkluzivno obrazovanje, kao i pomoćnica ministrice obrazovanja i znanosti Lidija Kralj, voditeljica projekta “Uloga pomoćnika u nastavi iz perspektive učitelja i pomoćnika” Ljiljana Igrić te dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Snježana Sekušak Galešev.

Više o projektu Baltazar nalazi se OVDJE.