Titulom “Chtefa – Zagorskog chefa” okitio se Marko Šturlan, kuhar u restoranu “Punkt Beer House” u Mokricama

Nepce žirija osvojio pečenom svinjskom koljenicom i desertom “Izabela”, koju je Tomislav Špiček nazvao božanstvenom

Objavljeno: 18.10.2018. Jelena Jazbec

Marko Šturlan iz Punkt Beer Housea novi je “Chtef – Zagorski chef”. Tu je titulu osvojio u oštroj konkurenciji sedam najboljih zagorskih kuhara, na osmoj po redu manifestaciji održanoj u Hotelu Well u Termama Tuhelj. Nepce stručne ocjenjivačke komisije osvojio je glavnim jelom, pečenom svinjskom koljenicom sa sarmicama od buđole i špeka u umaku od sarme, i desertom pod nazivom “Izabela”.
– Ovim se poslom bavim tek četiri godine. Imam sreće što radim u dobrom timu u kojem sam puno naučio, i kroz praksu i kroz posao, i uspio sam doći do ovog današnjeg uspjeha. Pobjeda mi, naravno, puno znači, ali i čitavo ovo iskustvo je jako vrijedno. Rekao bih da je kod žirija presudilo to što moje jelo nije bilo komplicirano, s puno dodataka, nego skroz jednostavno i domaće – otkrio nam je pobjednik.

Stručna komisija

Jela svih natjecatelja ocjenjivala je stručna ocjenjivačka komisija u sastavu Tomislav Špiček, jedan od najpriznatijih hrvatskih profesionalnih kuhara, zatim Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje i Vesna Belošević, nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada.
– Zadane namirnice bile su, po domaći, buncek, odnosno, svinjska koljenica, dakle, ne dimljena, nego svježa, kiselo ili slatko zelje i krumpir. Deserti su se pak pripremali od grožđa. Sva su jela bila ukusna, nije uopće problem kušati osam bunceka. Nije se bježalo od tradicije, što je važno. Pobjednik je pripremio glavno jelo koje je bilo dobro, neću reći da je bilo vrhunsko, ali je zato desert bio božanstven, jako dugo nisam već jeo takav desert. Kombinacija grožđa Izabele i badema, dakle, jedna jednostavna pita, s prhkim tijesto, ali tako složena da sam ja naprosto oduševljen – rekao nam je Tomislav Špiček.
Znanjem i umijećem koji su pokazali zagorski kuhari, iznimno je zadovoljan i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Najvažnije mi je ono što je rekao stručni žiri, a stručni žiri je rekao da su jela svih sudionika bila izvanredna. Važno je i to da smo danas ovime napravili promociju zagorskog kulinarstva i vinarstva, te vjerujem da smo sa svime što smo pokazali, dokazali da je Krapinsko – zagorska županija najbolja i najjača turistička kontinentalna destinacija u Republici Hrvatskoj – rekao je Kolar, koji je glavnu nagradu pobjedniku dodijelio zajedno s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom, koji je bio u posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji.
Za prestižnu titulu “Chtefa Zagorskog chefa” borilo se sedam vrsnih zagorskih kuhara, koji su pripremali glavna jela i deserte sa zadanim namirnicama – svinjskom koljenicom kao središnjom temom te zeljem, krumpirom i grožđem. Bili su to Željko Božiček iz Hotela “Matija Gubec” iz Stubičkih Toplica, Mislav Božić iz hotela & restorana Villa Magdalena, Krapinske Toplice, Mirko Ljubić iz restorana Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice, koji je osvojio treće mjesto, Josip Bival iz Bluesun Hotela Kaj, Marija Bistrica, koji je osvojio drugo mjesto Petar Čukman i Denis Kožić iz Srednje ugostiteljske škole Zabok, pod mentorstvom Ivana Đurkina – Benkotića, Marko Šturlan iz Punkt Beer Housea iz Mokrica, Jakov Mirt iz Termi Jezerčica iz Donje Stubice. Izvan konkurencije sudjelovao je još jedan par, bili su to popularni zagorski glumci i pjevači Marija Borić i Adam Končić, čiji je zadatak, uz kuhanje, bio i zabaviti publiku.

Popratni program

Posjetitelji su na manifestaciji mogli pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, a mogli su uživati i u bogatom popratnom programu, između ostaloga, i u degustaciji vina renomiranih zagorskih vinara: Bodrena – Borisa Drenškog, Vinarije Micak, Vinarije i Pansiona Vuglec, Vinogradarstva Sever, Vinogradarstva Zdolc, OPG-a Milivoj Prekratić. Mogli su se isprobati i zagorski štrukli, koje je ispekao OPG Mladen Micak, zatim kolači spravljeni po receptima s tradicionalne manifestacije KZŽ “Babičini kolači”, koje su pripremile bakice Mirica Sinković, Zdenkica Ljubić i Božica Lacković. Farma Krog ponudila je kozji sir i mlijeko, OPG Krog i OPG Curiš zagorski bagremov med, OPG Cesarec bučino ulje, a Mesnica Borošak suhomesnate delicije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba