U Gornjoj Stubici proteklog vikenda održana zanimljiva manifestacija

Vrijedni težaci prikazali tradicionalni način branja kuruze i lupitvu, koja je završila uz domaću glazbu, pjesmu i ples

Objavljeno: 15.10.2018. JJ

U subotu je u Gornjoj Stubici održana manifestacija “Branje kuruze i lupitva”, u organizaciji Udruge seljaka općine Gornja Stubica, gornjostubičke Udruge branitelja Domovinskog rata “Sveti Juraj” te Udruge žena Hum Stubički, a pod pokroviteljstvom Općine Gornja Stubica i Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

Kulturno – umjetnički program

Sudionici su se okupili u Sportskom centru u Gornjoj Stubici, gdje je održano otvorenje manifestacije uz kulturno – umjetnički program. Manifestaciju je otvorio zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, a prigodnim govorom sudionicima su se obratili načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i predsjednica Općinskog vijeća Đurđica Labaš, koja je ujedno i predsjednica Udruge seljaka općine Gornja Stubica. Otvorenju su nazočili i zamjenik načelnika Gornje Stubice Vladimir Škvorc, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Krapinsko – zagorske županije Željka Benčić zajedno s članicama te mještani Gupčevog kraja. U kulturno – umjetničkom programu nastupili su: Glazbeni sastav “Stare žice” iz Huma Stubičkog, KUD “Stružec” i Dramsko kazalište Sveti Križ Začretje.

“Težački obed”

Prikazan je “težački obed” s bogatim stolom kakav su domaćice nekada pripremale za svoje težake, a pripremile su ga članice Udruge žena Hum Stubički i članovi UBDR-a “Sveti Juraj”. Nakon obeda, u organizaciji Zagorske udruge uzgajivača konja, krenulo se na njivu u povorci s konjskim zapregama, gdje su težaci započeli branje kuruze. Gazdarica na njivi bila je Marija Labaš, a gazda Stjepan Hikec. Kada su obavili posao na njivi, vratili su se do Sportskog centra gdje je, uz domaću glazbu, pjesmu i ples, započela lupitva i razne starinske igre.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba