Ovogodišnje 22. izdanje “Krapinafesta”, festivala duhovne glazbe, oduševilo publiku u ispunjenoj crkvi sv. Katarine

“Ovo je događaj duše i srca, ovo je bogatstvo Krapine, jednom riječju – to je molitva”

Objavljeno: 15.10.2018. JJ

U crkvi sv. Katarine Aleksandrijske u Krapini, u nedjelju je održan 22. festival duhovne glazbe “Krapinafest 2018.” Ovogodišnji festival ujedno je bila i proslava 25. obljetnice djelovanja Zbora “Bolji svijet”, koji je, uz Franjevački samostan u Krapini, i organizator festivala.
Prije festivala, misno slavlje predvodio je fra Ilija Vrdoljak, a pjevali su zbor Župe Đurmanec, Zbor mladih župe sv. Nikole biskupa iz Krapine te zbor Župe Petrovsko. Na kraju svete mise zapjevali su i doajeni duhovne glazbe Čedo Antolić i njegov sin Matija Antolić te Davor Terzić.

356 pjesama

Na “Krapinafestu” su nastupili poznati izvođači moderne duhovne glazbe i umjetnici s kojima su članovi Zbora “Bolji svijet” proteklih godina ostvarili dobru suradnju: Čedo i Matija Antolić, Željka Marinović, p. Josip Pasariček, “Kikići i Genijalci”, Magdalena Rogić, fra Miroslav Petrac, “Angeljeki” iz Brestovca Orehovičkog, Davor Terzić i “Queentete”. Festival je okupio toliko publike da je dio njih morao ostati izvan crkve, gdje je postavljen razglas za sve one koji nisu mogli ući.
Inače, prvi “Krapinafest” održan je 1997. godine u crkvi sv. Katarine u Krapini, na inicijativu bratstva Franjevačke mladeži iz Krapine, a okupio je desetak glazbenika. Danas ga organiziraju Zbor “Bolji svijet” i Franjevački samostan Krapina, s ciljem promocije suvremene duhovne glazbe i širenja Božje Riječi pjesmom i glazbom. Tijekom 20 godina postojanja festivala koji nema natjecateljski karakter, izvedeno je 356 pjesama.
– To je događaj duše i srca, jednom riječju, to je molitva. Ovaj je festival bogatstvo Krapine, a to dokazuje i publika koja se svake godine raduje novom festivalom na kojem se ljudi obogaćuju u riječi i pjesmi. Zato “Krapinafest” neće i ne može prestati – rekao je fra Franjo Jurinec, gvardijan krapinskog samostana.

Uručena priznanja

Na festivalu je bio i fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.
– Prije 22 godine rođeno je nešto vrlo važno, rođeno je “jedno dijete” koje odrasta i uvijek iznova okuplja ljude oko sebe. Želim da ova dvorana uvijek iznova na ovaj dan bude dvorana susreta, radosti, raspjevanosti i poruke koju pjesma uvijek prenosi. Čestitam svima onima koji su ovaj festival održavali, na njemu nastupali, i onima koji će s entuzijazmom festival održavati i dalje – rekao je fra Vrdoljak.
U sklopu festivala, uručena su i priznanja za doprinos promociji moderne duhovne glazbe i dugogodišnju podršku festivala. Završnu pjesmu “Krist na žalu” zajedno su izveli svi sudionici ovogodišnjeg “Krapinafesta”. Festivalu su, uz mnoge poklonike duhovne glazbe iz Krapine i okolice, nazočili zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i njegov zamjenik Drago Kozina sa svojim suradnicima, kao i franjevci, nekadašnji gvardijani franjevačkog samostana u Krapini i svećenici Krapinskog dekanata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba