Mlada zagrebačka glumica Mada Peršić (30), sutra dolazi u Krapinske Toplice na Monok@ sa svojom monodramom „Jelinek vs. Jelinek“, a nama otkriva zašto se nakon medicine popela na “daske koje život znače” i kako je završila u hrvatskom Top modelu

NESUĐENA LIJEČNICA, TALENTIRANA GLUMICA: U glumi sam se našla, to sam oduvijek željela – osim toga, od loše glume ne može nitko umrijeti”

Objavljeno: 13.10.2018. Alen Brodar

Mlada zagrebačka glumica Mada Peršić (30), gostovat će po prvi puta u Krapinskim Toplicama, i to u sklopu trećeg izdanja Festivala monodrame Monok@, sa svojom monodramom “Jelinek vs. Jelinek (iliti kako je Nora srela Žuži)”. Bit će to posljednja predstava festivala, rekli bismo, “šećer na kraju” u topličkom Domu kulture, sutra u 20 sati.

Stoga je to odličan trenutak da zagorskoj publici malo pobliže predstavimo jednu od najzanimljivijih osoba na hrvatskoj glumačkoj sceni, umjetnicu koju je široka javnost prvi puta mogla upoznati kad je za vrijeme studija medicine nastupila u reality showu Hrvatski top model. No, kada je diplomirala na Medicinskom fakultetu, nije odjenula bijelu kutu, već je odlučila upisati se na Akademiju dramske umjetnosti i danas je dakle – glumica.

Skidanje do kraja

Prva predstava u kojoj je nastupila bile su “Elementarne čestice” na Dubrovačkim ljetnim igrama i – skinula se do kraja, čime je još jednom zaokupila pažnju javnosti. Bilo je to, kaže, u funkciji predstave, a u ovoj monodrami, Mada će, nema dileme, i bez golotinje zaokupiti zagorsku publiku koja se u nedjelju nađe u Domu kulture.

– Jako se veselim dolasku u Zagorje – kazala nam je Mada i otkrila da je monodrama „Jelinek vs. Jelinek“ nastala iz ispitne predstave studentice glume. Mada je naime tim tekstom magistrirala scenski govor na zagrebačkoj Akademiji za dramsku umjetnost.

– Tekst je inspiriran austrijskom depresivnom nobelovkom Elfriede Jelinek, koja se sukobljava s citatima “naše Jelinek”, slavne Žuži Jelinek, krojačice i kolumnistice Glorije, pomalo opsjednute seksom i praktičnom verzijom feminizma, koji godi i ženama i muškarcima – ističe Mada, za koju je kazališna kritika napisala kako je na sceni zabavna, zanimljiva, intenzivna, s velikim talentom zabavljačice i komičarke.

– Tako da će sve skupa to biti šašavo, zabavno i veselo. Publika se može ponašati potpuno slobodno. Dakle, ne moraju mirno sjediti, mogu sudjelovati i ne moraju, kako će im biti draže. Bit će to vrlo slobodnih i veselih sat i 15 minuta. Sigurno je da ćemo se puno smijati – kaže Mada.

Ta je predstava tri puta odigrana u Gavelli, a prije toga kao dio ispita na Akademiji.

– Isprva predstava nije bila zamišljena tako ambiciozno, trebalo je to trajati 20-ak minuta, no iz te neke ljubavi prema Žuži se složilo šest puta više materijala i ispala je monodrama. Još kada je došla publika i kada sam vidjela kako su super reagirali, shvatila sam da bi bila šteta da se to dalje ne igra. A i tu je izvedbu vidio tadašnji direktor Gavelle Boris Svrtan i odmah me pozvao u Gavellu. Rečeno mi je da se to mora igrati barem 300 puta, a ja jako volim veseliti ljude, zato sam naposljetku i upisala glumu – objašnjava Mada, koja je prije glume, završila medicinu.

Napravila “skandal”

– Zapravo sam cijelo vrijeme htjela biti glumica, ali sam imala veliko strahopoštovanje prema tom svijetu jer nikada prije nisam bila dio njega. Uz to, imam jako puno doktora u obitelji, pa mi je bilo nekako normalnije biti – doktorica. No onda je to u meni konačno sazrelo i napravila sam jedan “skandal” – ušla sam u Top model by Vanja Rupena. To je u tom medicinskom svijetu bilo skandalozno, kako sada jedna cura s faksa ide u reality show, no ja sam se tim odlaskom u Top model oslobodila i to mi je bila najbolja odluka u životu. Stoga sam nakon medicine otišla na prijemni za glumu, upala, i eto me – govori Mada, dodajući da nije odustala od medicine, ali više u smislu hobija.

– Mene vam stalno ispituju kolege glumci ili prijatelji što im je, što moraju raditi. Zato sam vrlo sam ažurna po tom pitanju, mnogo čitam medicinsku literaturu i to shvaćam vrlo odgovorno, da im ne dam neki krivi savjet. Super je medicina, ali za mene je previše hermetična. Gluma je slobodnija, a osim toga, od loše glume ne može nitko umrijeti – duhovito zaključuje Mada.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba