POTPISAN UGOVOR: Krapinsko – zagorska županija dala podršku projektu “Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća u BiH”

Sa 120 tisuća kuna iz proračuna KZŽ uredit će se kuća za mladu obitelj u Bosanskom Brodu

Objavljeno: 12.10.2018. Jelena Jazbec

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u svojem je uredu s Pavom Dujakom, predsjednikom Upravnog odbora NVO Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, potpisao ugovor o podršci projektu “Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća u BiH”. Iz županijskog proračuna za tu je namjenu osigurano 120 tisuća kuna. Potpisivanju ugovora nazočio je i Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske izabran iz reda hrvatskog naroda.

Želja za povratkom

– Zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji na potpori koju je pružila vezano uz opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ovo je 16. županija koja je prihvatila sufinanciranje projekta, koji provodimo zajednički s dopredsjednikom Republike Srpske, gospodinom Jerkovićem. Projekt nije zamišljen na način da gradimo kuće u cilju povratka ljudi, već gradimo kuće za one obitelji koje su se vratile i koje žive u teškim uvjetima jer nisu primile pomoć niti od međunarodnih niti od domaćih institucija. Nemaju riješena ona osnovna životna pitanja, poput kupaonice. Radi se o ratom zahvaćenim područjima, ti ljudi su se vratili na svoja devastirana imanja jer je njihova želja za povratkom bila toliko velika da su odlučili ne čekati pomoć drugih. U njima je jednostavno prevladala želja da čuvaju svoja ognjišta, onako kako su to činili njihovi očevi i djedovi, no, tamo posla nema ni za koga, a najmanje za Hrvate i ako mi sami sebi ne osiguramo posao, neće nam ga nitko osigurati. Razumijem da su i u vašoj županiji potrebe velike i svakako je zadaća župana da najprije odgovori potrebama svojih žitelja, no, ova gesta time poprima još veći značaj. Krapinsko – zagorska županija zemljopisno je dosta udaljena od Bosne i Hercegovine, ali srcem je blizu – rekao je Dujak.
Projekt je prije dvije godine pokrenuo Josip Jerković.
– Ovo će biti 16. objekt koji će biti izgrađen uz financijsku pomoć županija. U svakoj općini u Bosanskoj Posavini obnovljena je po jedna kuća, a jedan od uvjeta krajnjih korisnika ovih prethodnih 15 je bio da osoba živi na prostoru Bosne i Hercegovine. Donacijom Krapinsko – zagorske županije uredit će se po prvi puta kuća za jednu mladu obitelj u Bosanskom Brodu. Ta će obitelj ujedno biti zaposlena u jednoj velikoj proizvodnoj hali prerade voća i povrća koju je Savez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine prije nekoliko dana pustio u pogon – otkrio je Jerković.

Financiranje studenata

Župan Kolar je rekao kako je odluka o davanju podršci projektu donesena čim je stigao poziv, no trebalo je pričekati da na sjednici Županijske skupštine bude donesen rebalans proračuna.
– Koliko je važno za Hrvate u Bosni i Hercegovini da ostanu živjeti na svom području, ali i koliko je to važno za čitavu Republiku Hrvatsku, ne treba posebno naglašavati. Naše uključivanje u ovu akciju samo je jedan doprinos velikom naporu koji se ulažu da Hrvati ostanu živjeti na svojim ognjištima u Bosni i Hercegovini, kao najmanji od tri konstitutivna naroda. Nećemo posebno komentirati rezultate izbora koji su se neki dan održali u Bosni i Hercegovini, reći ću samo da oni sami po sebi govore da još puno treba raditi u Bosni i Hercegovini, da bi se onda i Hrvati ondje mogli izboriti za sva prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu – istaknuo je Kolar, dodavši i kako je s gostima iz BiH dogovoreno da će KZŽ financirati jednog studenta s područja Bosanske Posavine, a na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županije bit će predloženo da se krene i u taj projekt, odnosno, da se u financiranje studenata s tog područja također uključe sve županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba