JESU LI OVI SMRDLJIVCI POSTALI I VAŠI SUSTANARI?

Ove jeseni invazija smrdljivih martina izluđuje, evo kako ih se jednostavno i brzo riješiti

Objavljeno: 11.10.2018. zagorjeinternational

Smrdljivi martini se posljednjih godina pojavljuju u velikom broju, a ove su jeseni posebno dosadni u našim kućanstvima. Iako se radi o kukcima koji nisu opasni po čovjeka, njihov neugodan miris čini ih nepoželjnim sustanarima, bez obzira na to što narodna praznovjerja govore da donose novac.

Donose novac?

Ako netko, tko je uistinu u posljednje vrijeme došao do veće svote novca, to i vjeruje, mnogo je veći broj onih kojima martini samo – smrde. Ti kukci naime ne podnose hladnoću i s prvim jesenjim danima traže sklonište i tada ulaze u kuće i stanove kako bi prezimili na toplom. Stručnjaci kažu da ih se može pokušati zadržati izvan svog doma uz pomoć mreža za komarce, a mogao bi upaliti i trik sa žutim papirom. Kako ove kukce privlači žuta boja, postavite li na balkon ili u dvorište žuti papir, kukci bi se trebali zadržati u njegovoj blizini.

Ne ubijajte udarcima

S druge strane, ono što ih odbija su miris metvice i češnjaka, pa njih možete postaviti uz prozore i vrata. A ako ni to ne upali, umjesto da ih ubijate udarcima (nakon čega će vam na zidovima ostati mrlje, a prostorijom će se širiti neugodan miris), pokušajte ih usisati ili oprezno pokupiti toaletnim papirom i izbaciti kroz prozor.

Tri prirodna pripravka za borbu protiv smrdljivih martina:

Pripravak od ljuski luka
Uzeti 20 g ljuski luka, preliti s 1 l vruće vode i ostaviti tijekom 5 dana. Nakon toga procijediti i dobivenu tekućinu koristiti za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdljivih martina biljke se trebaju sprejati svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od 5 dana.

Pripravak od čili paprika
Za pripremu ovog pripravka uzeti 100 g čili papričica i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti s 1 l vode i kuhati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuhanu tekućinu ostaviti tijekom dva dana, a nakon toga procijediti. Za tretiranje uzeti 100 ml dobivene tekućine i razrijediti s 10 l vode.

Pripravak od sjemena gorušice
Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice preliti sa 0,5 l vrele vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Tekućinu procijediti iz smjese i doliti 9,5 l vode, tako da ukupno imate 10 l tekućine kojom se sprejaju napadnute biljke, piše AgroKlub.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba